SABOR IZGLASAO POVJERENJE

Jadranka Kosor nova hrvatska premijerka

06.07.2009 u 23:00

Bionic
Reading

Nešto iza 23 sata Sabor je nakon maratonske sjednice, dao povjerenje mandatarki Jadranki Kosor za sastavljanje nove vlade. Očekivano, 83 zastupnika glasala su 'za' a 45 'protiv'



Jadranka Kosor rođena je 1. srpnja 1953. u Pakracu. Diplomirala je na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Profesionalnu karijeru počela je u novinarstvu, od 1972. bila jedopisnica Večernjeg lista i Radio Zagreba. Od 1991. do 1995. naHrvatskom radiju je vodila emisije za prognanike, izbjeglice istradalnike iz Domovinskog rata.Političku karijeruostvaruje u Hrvatskoj demokratskoj zajednici, 1995. je postalapotpredsjednica te stranke, a te je godine izabrana i u Hrvatski sabor,gdje je do 2000. obnašala i dužnost potpredsjednice Sabora.Saborska zastupnica ponovno postaje 2000., a dvije godine kasnijeizabrana je za zamjenicu predsjednika HDZ-a na VII. Općem saboru HDZ-a.Od 2003. postala je potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji,branitelja i međugeneracijske solidarnosti, a potpredsjedničku iministarsku dužnost obavljala je i u drugom mandatu vlade Ive Sanadera. Kao prva žena u političkoj povijesti Hrvatske, 2005.godine ušla je u drugi krug predsjedničkih izbora s protukandidatomStjepanom Mesićem, osvojivši oko 35 posto glasova.

Imenovanjem Jadranke Kosor za predsjednicu Vlade RH potvrđen je i sastav njezine vlade u kojoj su potpredsjednici Damir Polančec (HDZ) koji će ujedno biti i ministar gospodarstva rada i poduzetništva, Božidar Pankretić (HSS) koji će obnašati i dužnost ministra regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva, te Đurđa Adlešič (HSLS) i Slobodan Uzelac (SDSS).

Novi ministri u Vladi RH su Radovan Fuchs, kao ministar znanosti, obrazovanja i športa, Tomislav Ivić, koji premijerku Kosor zamjenuje na čelu Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Davorin Mlakar koji će voditi novoosnovano Ministarstvo uprave, Bianca Matković koja je ministrica bez portfelja, te Petar Čobanković koji je preuzeo Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja.

Preostala ministarstva vode ministri koji su to te dužnosti obnašali i u manadatu Ive Sanadera, a to znači da Ministarstvo vanjskihposlova i europskih integracija i dalje će voditi Gordan Jandroković,Ministarstvo financija Ivan Šuker, ministar obrane i dalje je BrankoVukelić, unutarnjih poslova Tomislav Karamarko, pravosuđa IvanŠimonović, mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta, zdravstva isocijalne skrbi Darko Milinović, kulture Božo Biškupić, zaštiteokoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović Dropulić,dok će Damir Bajs i dalje biti na čelu Ministarstva turizma.

Nakon toga pred Saborom je su pojedinačno prisegnuli ministri nove vlade kao i premijerka Jadranka Kosor.

Pojedinačnu saborsku raspravu o povjerenju vladi mandatarke Jadranke Kosor obilježile su brojne replike HDZ-ovih zastupnika na izlaganje oporbenih, prvenstveno SDP-ovih zastupnika, koji smatraju da nova vlada nije u stanju voditi zemlju, te da nije jamstvo napretka države.

Zastupnici, koji su nas naviknuli na vulgaran riječnik, povišenje tonove i međusobno prepucavanje, večeras su dali sve od sebe da zadrže taj imidž. Sabornike je od neprestanog smijanja na račun verbalnih konstrukcija svojih kolega, vjerojatno zabolio trbuh.

Najglasniji je bio SDP-ovac Slavko Linić, čiji je ionako tanak fitilj, nakon cjelodnevnog zasjedanja bio još i kraći. Urlao je na predsjednika sabora Luku Bebića, koji je bio jako dobre volje, preko cijele sabornice. Standardno isključivanje mikrofona nije ga ni najmanje smelo. I tako je na kraju dana Hrvatska ipak dobila prvu žensku premijerku, nekoliko novih ministara, i hrpu starih. Ako ih je dr. Ivo gledao (jer je sjednica cijeli dan uživo išla na HTV-u) zasigurno si je mislio 'dobro da sam ih se riješio.'

Romana Jerković (SDP) tako je ustvrdila da predložena vlada'nije vlada kojoj se može vjerovati', te da nije 'jamstvo za prosperitet društva i za bolji život' i to stoga što 'predstavlja kontinuitet dosadašnje Vlade RH koja nas je u ovu situaciju u kojoj se zemlja i njezini građani nalaze i dovela'.

'Ova zemlja je prezadužena, rasprodano gospodarstvo je na koljenima, imamo studentske bojkote, imam štrajkove, standard je pao, narod je u kreditima, imamo blokadu pregovora s EU', rekla je Jerković nakon čijeg izlaganja je uslijedilo sedam replika iz redova HDZ-a.
Mario Zubović (HDZ) tako je istaknuo kako je začuđen 'katastrofičnim prikazom', dodavši da je Hrvatska prihvaćena u Europi i svijetu, a problem ima sa Slovenijom s kojom je, kako je rekao, SDP imao najbolje odnose. 'Igrali su tenis čelnici SDP-a sa slovenskim čelnicima, dali su im 166 četvornih kilometara teritorija sve da bi imali dobre odnose s Europom. Mi s Europom imamo dobre odnose, a imat ćemo i sa Slovenijom, ali nećemo dati 166 četvornih kilometara hrvatskog teritorija', replicirao je Zubović.

Poluprazna sabornica...


Replike zastupnika, ali i reakciju predsjedavajućeg Hrvatskog sabora izazvao je Željko Jovanović (SDP) koji je za bivšeg premijera Sanadera rekao da je 'poput zadnje izdajice, kukavice, dezertera', a mandatarku Kosor i sve novopredložene ministre 'šampionima u neodgovornosti'.

'Ne možete nazivati izdajicom nikoga u ovom Saboru', oštro ga je prekinuo Vladimir Šeks naglasivši da je to 'uvredljiv, omalovažavajući, podcjenjivački, izazivački, raspirujući govor. Nemojte na taj način govoriti. Stvara se zla krv', rekao mu je Šeks.

SDP-ovac Nenad Stazić ne odriče novoj vladi legitimitet, ali smatra da ta vlada 'nema moralno pravo voditi zemlju', a njegov stranački kolega Arsen Bauk ocijenio je da se s novom vladom neće 'promijeniti smjer u kojem Hrvatska ide, a to je da tone u sve dublju i dublju krizu' te dodao da će HDZ 'vjerojatno preživjeti bez Sanadera', ali će HDZ-ovaca sljedeći put 'biti nešto manje'.

Odgovorio mu je Davor Huška (HDZ) rekavši neka se ne brine za sudbinu HDZ-a, nego neka se zapita nad opstankom i ostankom svoje stranke jer, kako je naglasio, 'SDP nije ni do koljena HDZ-u'.

'Ovo je fotografija Jadranke Kosor u trenutku kada napušta Vladu, i iskreno senadam da će se, na dobrobit svih građana, to ubrzo i dogoditi', rekaoje zastupnik SDP-a Arsen Bauk.


Dragica Zgrebec (SDP) smatra da je program nove vlade zapravo 'program s kojim je koalicija išla u izbore, i na temelju kojeg je formirana prva vlada, odnosno sadašnja vlada u ostavci'. 'A što mi danas imamo? Imamo visok pad društvenog bruto proizvoda i to zato što se godinama vrlo malo činilo u gospodarskoj politici, mislili smo da možemo živjeti na kredit i da možemo živjeti od usluga, prvenstveno trgovine i usluga. Sad se to pokazalo kao promašena politika', rekla je Zgrebec.

Dodala je da je najveći problem gospodarstva kronična nelikvidnost, te ustvrdila kako se iz programa nove vlade 'ne vidi koje će poteze vući u socijalnom i gospodarskom smislu'.

Željka Antunović (SDP) drži da će buduća predsjednica vlade svoju čvrstinu i promjene koje je najavila 'morati konkretizirati kroz izrazito teške i nepopularne reforme'. 'S jedne strane doista iskreno želim da uspijete u razrješenju krize', poručila je Jadranki Kosor, no dodavši kako 'nije optimist'. 'Možda se varam. Možda će to što ste vi, gospođo Kosor, žena biti ključan element koji će unijeti promjenu u hrvatsku vladu', rekla je Antunović

Buduća premijerka, ako želi uspjeti, u ovu zemlju mora uvesti reda i 'obračunati se sa zloupotrebama', smatra Antunović koja je Jadranki Kosor savjetovala da najprije razgovora s državnom revizoricom i državnim odvjetnikom. 'Zatražiti od njih da vrlo iskreno i otvoreno iznesu sve ono što znaju i što su našli, pa čak i onda kad se to tiče nekih HDZ-ovih dužnosnika', kazala je.