BEBIĆ O SANADERU

'Ja bih volio da nijedan zastupnik nije u bijegu'

  • Autor: Maja Šurina
  • Zadnja izmjena 15.12.2010 15:05
  • Objavljeno 15.12.2010 u 12:54
luka bebić

luka bebić

Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadić /Cropix

Na kraju zadnjeg saborskog zasjedanja ove godine predsjednik Sabora Luka Bebić obratio se novinarima kojima je iznio neke statistike, ali i pokušao odgovoriti na pitanja koja se tiču nekih inicijativa zastupnika, ali i bijega Ive Sanadera, koji je definitivno obilježio saborsku godinu

Prema saborskim statistikama, zastupnici su ove godine radili 92 dana u kojima su raspravili ukupno 337 točaka dnevnog reda. Donijeli su 160 zakona, od kojih se njih 42 usklađivalo sa zakonodavstvom Europske unije. Osim zakona, saborski su zastupnici donijeli jednu izmjenu Ustava, jedan proračun, jedan rebalans proračuna, 133 odluke te su prihvatili ili primili na znanje 69 izvješća i tri zaključka.

Što se pak tiče aktivnosti na sjednicama, zastupnici su se za riječ javili više od 6.100 puta, a vladajućima su, što na Aktualnom prijepodnevu, što u pisanom obliku, postavili 445 pitanja.

Ako se pita predsjednika Sabora Luku Bebića, on je zadovoljan postignutim u ovoj godini, makar priznaje da prazna sabornica, čemu se svjedočilo posljednjih tjedana, nije nešto čime se trebamo dičiti.

'Svaki se zastupnik mora evidentirati pri ulasku u sabornicu i tu postoji evidencija. Mi to dosad  nismo vezali ni za kakve rokove ili neka ograničenja u tom pogledu i to ostaje na savjesti klubovima i zastupnicima. Odgovornost do sada u tom pogledu nije bila da bi se uvodile neke sankcije. Naravno, malo je otužno gledati polupraznu ili gotovo praznu sabornicu, međutim ja sam, ako to može biti malo amortizacija dojma, gledao i u drugim parlamentima po tri, četiri, pet zastupnika. To, naravno, nama nije uzor, ali se to događa i drugima. Vjerojatno ćemo raspraviti na predsjedništvu o tom pojavama koje su učestale i vidjeti što mu tu možemo učiniti', kazao je Bebić

Upitan smatra li da su tri mjeseca (odnosno 92 dana) dovoljna za zasjedanje Sabora, Bebić kaže da se nikada otkada je on u Saboru (čak šest mandata) nije intenzivnije radilo.

'Nije to zasluga moja ili nekoga posebno. To je zato što smo mi do kraja ove godine zapravo morali donijeti zakone koji harmoniziraju naše zakonodavstvo sa zakonodavstvom Europske unije. Onda ću vas podsjetiti da je početkom ljeta donesena promjena Ustava i bez promjene Ustava neka zakone nismo ni mogli donijeti. Dakle, to je bilo jedno vrlo intenzivno zasjedanje. Kao što znate, ja sam najavio početkom 2008. godine da će prioritet biti usklađivanje zakona s europskim zakonodavstvom. Nadam se da je kvaliteta bila dobra, ali ako i nije, postoje izmjene i dopune zakona', rekao je Bebić

Novinari, naravno, nisu mogli izostaviti pitanja o bivšem premijeru i aktualnom zastupniku Ivi Sanaderu, pa je Bebić još jednom pojasnio kako je išla procedura skidanja imuniteta.

'U 9.50 ured predsjednika Sabora dobio je zahtjev Državnog odvjetništva. U 9.55 ja sam telefonski na sjednici obaviješten o zahtjevu Državnog odvjetništva i odmah sam telefonski dalo nalog da se on proslijedi Mandatno-imunitetnom povjerenstvu. Taj zahtjev je, istovremeno kad i meni, upućen i Mandatno-imunitetnom povjerenstvu', kazao je Bebić dodavši da je njegova glasnogovornica u 10.15 obavijestila novinare da je u Ured predsjednika Sabora stigao zahtjev, bez navođenja o kome se radi.

Međutim, novinare je zagolicao upravo podatak da je zahtjev DORH, istovremeno kad i Bebiću, uputio i MIP-u, što nije uobičajena saborska praksa. Upravo su zbog toga priupitali Bebića je li se tako nešto i prije događalo:

'Ja znam što sam ja obvezan po poslovniku. Ne mogu se sjetiti je li se prije događalo da MIP dobiva zahtjev. Ako je bilo, bilo je. Ja ne smatram da je to išta loše. Ionako će MIP to dobiti. Hoće li dobiti prije ili kasnije, to je potpuno irelevantno', kazao je Bebić

Novinari su Bebića upitali i kako se osjeća kao predsjednik Sabora čiji je jedan zastupnik u bijegu/u pritvoru, a drugi nepravomoćno osuđen.

'To je sve u skladu s demokratskim situacijama u Hrvatskoj gdje nitko nije zaštićen u pogledu poštivanja zakona i zakonskih obveza i tu ne vidim ništa posebno i čudno. Ja bih volio da nijedan zastupnik nije u takvoj situaciji, ali to je osobno mišljenje', rekao je Bebić

Zatražili su novinari i Bebićev osobni stav o Sanaderovom bijegu, odnosno upitali su ga je li, kao bliski Sanaderov suradnik, bio začuđen bijegom.

'Ja mislim da je svatko slobodan dok mu zakon ne ograniči slobodu kretanja. Što ja o tome mislim? To je pitanje koje može biti vezano i za poslovne obaveze i ja, kako nemam dovoljno spoznaja o tome zbog čega je to bilo, naravno sam suzdržan oko komentiranja toga pitanja jer, kako to prate mediji, takav slučaj nismo imali nikada. Presedani koji će nastati vezani uz ovaj slučaj, to ćemo moći komentirati kasnije', poručio je Bebić

Prije neki dan Dragutin Lesar iz Hrvatskih laburista predložio je da se zastupnicima koji završe u pritvoru ili zatvoru u trajanju manje od šest mjeseci isplaćuje samo minimalac, a ne puna plaća.

'Moje mišljenje će biti.... Gledajte, tu se čvrsto držati nekog svojeg mišljenja.... Recimo, imam neka svoja mišljenja s kojima se drugi ne slažu. Ja moram ipak osluhnuti što i drugi zastupnici misle. Ja nisam tu da namećem neka svoja posebna mišljenja', rekao je Bebić, izbjegavši odgovoriti što misli o Lesarovoj inicijativi.

Iako se cijeli tjedan po saborskim hodnicima šuška o eventualnoj izvanrednoj sjednici vezanoj uz rekonstrukciju vlade Bebić je novinarima kazao da za sada nije došla nikakva službena najava te da će o tome na vrijeme obavijestiti novinare i javnost.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi