SDP APELIRA NA OPARU

Izvođač radova upozorava na moguće eksplozije na Karepovcu: U opasnosti zdravlje i životi Splićana?

04.03.2020 u 14:07

Bionic
Reading

Zbog stanja na gradskom odlagalištu otpada Karepovcu, iz splitskoga SDP-a pozvali su u srijedu gradonačelnika Andru Krstulovića Oparu da se očituje jer su, po tvrdnjama izvođača radova na sanaciji, zaključili da je u opasnosti život i zdravlje Splićana.

"Po navodima jednog od izvođača radova na Karepovcu, tvrtke EURCO d.d., možemo zaključiti da su u opasnosti zdravlje i život građana Splita", rekao je na konferenciji za novinare predsjednik splitskoga SDP-a Goran Kotur.

Objasnio je da taj izvođač u izvješću spominje da "plinovi koji se stvaraju ostaju zatvoreni u tijelu deponija, što može dovesti do samozapaljenja i eksplozije" te piše o "povećanom stvaranju plinova i mogućnosti samozapaljenja" i upozorava na "moguće akcidentne situacije".

"Ako stvarno postoji opasnost za život i zdravlje građana Splita, gradonačelnik mora izvijestiti Gradsko vijeće i cjelokupnu javnost o potencijalnoj opasnosti i o mjerama koje se poduzimaju da se opasnost ukloni. S druge strane, ako izvođač neosnovano uznemirava javnost, mora za to odgovarati", poručio je Kotur.

Također je upozorio da su, kad se sagleda stanje s gospodarenjem otpada na splitskom području i koliko se brzo Karepovac puni, veliki izgledi da se "ide u susret katastrofi".

Kotur je izrazio žaljenje što splitski gradonačelnik nije ispunio obveze iz zaključka Gradskog vijeća s tematske sjednice o stanju odlagališta otpada Karepovca i gospodarenju otpadom iz rujna 2019., koja se održala na poticaj Kluba vijećnika SDP-a. Tim je zaključkom gradonačelnik zadužen da svakih 90 dana pisano izvijesti splitsko Gradsko vijeće o provedbi sanacije odlagališta Karepovca te da ubrza pripremu i provedbu uspostave održivoga gospodarenja otpadom na području Splita. gradonačelnik je također zadužen da s mjerodavnim službama detektira moguće lokacije opasnog otpada i izvješće o tome dostavi Gradskom vijeću do 1. ožujka ove godine.

Predsjednik Vijeća za zaštitu okoliša i prirode splitskoga SDP-a Danijel Kukoč je upozorio da količina odloženoga komunalnog otpada na Karepovac na mjesec znatno premašuje onu predviđenu projektom sanacije.

"Prema projektu sanacije Karepovca, mjesečna količina odloženoga komunalnog otpada na Karepovac je 11.000 tona, a trenutačno se odlaže oko 15.000 tona, što znači da Grad Split ne poduzima praktički ništa ni na primarnoj selekciji otpada ni na smanjenju dovoza otpada iz susjednih gradova i općina", istaknuo je Kukoč.