DIE KRONE ZEITUNG U POSJEDU TAJNIH DOKUMENATA

Izvještaj SOA-e otkriva vezu Sanader - Walter Wolf

15.12.2010 u 11:37

Bionic
Reading

Neuredno poslovanje Hypo banke u Hrvatskoj jedan je od razloga propasti ove financijske institucije, zbog čega je morala preći u vlasništvo austrijske države. Tamošnji mediji nakon uhićenja Ive Sanadera spekuliraju o njegovoj umiješanosti u aferu Hypo, pa tako Krone Zeitung objavljuje čudnu priču o privatizaciji Maraske i Walteru Wolfu

Po izvještavanju austrijskog dnevnika Krone Zeitung, Ivo Sanader je bio vrlo dobro upućen u poslovanje Hypo banke u Hrvatskoj. Pozivajući se na izvještaj SOA-e koji imaju u posjedu, Krone tematizira poslovne veze Hypo banke i austrijsko-

kanadskog bogataša Waltera Wolfa, najpoznatijeg po istoimenim cigaretama. Wolf je uzeo kredit od Hypo banke kako bi kupio zadarsku Marasku, tvornicu pića najpoznatiju po likeru Maraskino. No, osim proizvodnje pića, željelo se profitirati i na zemljištima koje Maraska posjeduje, pa je na jednom od njih trebao biti pokrenut građevinski biznis.

Poslovna suradnja zapela je 2003. godine, kada Wolf nije uspio na vrijeme otplaćivati kredit, zbog čega je tadašnji šef Hypo banke za Hrvatsku Günter Striedinger naredio da banka preuzme vlasništvo nad Maraskom. Walter Wolf je nakon toga tužio Hypo, ali je i iza kulisa odlučio zagorčati život austrijskoj banci, piše Krone Zeitung pozivajući se na izvještaj SOA-e. Navodno je u Hypo banci intervenirao tada tek izabrani premijer Ivo Sanader, naglašavajući da Striedingerov način poslovanja šteti Hypo Alpe Adria grupi u Hrvatskoj.

Nakon toga je tadašnji šef uprave Hypo banke Wolfgang Kulterer unajmio privatnog detektiva Dietmara Guggenbiechlera da istraži Striedingerovo ponašanje u Hrvatskoj. Zanimljivo, kasnije je Kulterer Guggenbiechleru odobrio i loš kredit, koji ovaj nije mogao vraćati, a bankar je tvrdio da je to učinjeno pod pritiscima i garancijama pokojnog koruškog župana Jörga Haidera. Ovih dana pak Kulterer preko odvjetnika poručuje da treba i Ivu Sanadera ispitati oko afere Hypo, ali i da on s bivšim premijerom nije nikada imao bliske odnose. S druge strane, privatni detektiv Guggenbiechler tvrdi da ima snimku Wolfganga Kulterera na kojoj ovaj govori o svojem 'osobnom prijatelju Ivi Sanaderu'.