NAPAD NA SPECIJALCE

Bombaš samoubojica raznio se pred vozilom s hrvatskim vojnicima u Afganistanu: Jedan preminuo, dvojica teško ozlijeđena

24.07.2019 u 10:37

Bionic
Reading

U napadu na vozilo Hrvatske vojske u Kabulu u Afganistanu ozlijeđena su tri hrvatska vojnika, izjavio je u srijedu hrvatski ministar obrane Damir Krstičević na izvanrednoj konferenciji za novinare u Ministarstvu obrane. U međuvremenu je MORH izvijestio kako je oko podneva, od teških ozljeda opasnih po život zadobivenih rano jutros tijekom napada na vozilo Hrvatske vojske u Kabulu, najteže ozlijeđeni vojnik preminuo

'Rano jutros dogodio se napad na vozilo Hrvatske vojske u Kabulu. Tri hrvatska vojnika su ozlijeđena, a jedan ima teške tjelesne ozljede glave i nalazi se u životnoj opasnosti. Ostala dvojica zadobila su teže ozljede, ali se nalaze izvan životne opasnosti. Kod jednog je u pitanju lom noge, a kod dugog ozljeda ruke. Radi se o izoliranom napadu, a svi ostali pripadnici kontingenta su na sigurnom', rekao je Krstičević.

U misiji Resolute Support u Afganistanu trenutno sudjeluje 99 hrvatskih vojnika.

'Ozlijeđeni vojnici pripadnici su hrvatskih specijalnih snaga, koje broje 23 pripadnika, a njihova zadaća je savjetovati u Obučnom središtu afganistanske specijalne policije kako provoditi obuku. Smješteni su u kampu Gibson. U 8.15 krenuli su s pet neborbenih oklopnih vozila Mercedes i Toyota Land Cruiser. U svakom vozilu bila su po tri pripadnika, s time da su u dva vozila bili prevoditelji. Krenuli su prema aerodromu KAIA (Kabul International Airport). Dva vozila su se odvojila, a tri su nastavila prema aerodromu. Ispred kampa Lion, na udaljenosti oko 200 metara od kampa, došlo je do zalijetanja motocikla s bombašem samoubojicom na zadnje vozilo u koloni. Pripadnici afganistanske vojske bili su prvi na terenu. Ozlijeđeni su prebačeni u medicinsku ustanovu u kampu KAIA. Dvojica ozlijeđenih, s ozljedama glave i noge, transportirana su u Bagram, u kojem je bolnica na višoj razini, dok je treći vojnik, koji je zadobio ozljedu ruke, ostao u Kabulu', opisao je događaj zapovjednik Zapovjedno-operativnog središta, brigadni general Krešo Tuškan na konferenciji za medije.

'Zgroženi smo ovim napadom i osuđujemo ga. Naši vojnici ne sudjeluju u borbenim operacijama, no svako sudjelovanje u mirovnim operacijama nosi svoj rizik', naglasio je Krstičević. Dodao je da su 'naše misli i molitve uz naše vojnike i njihove obitelji'.

  • +6
Izvanredna konferencija za novinare u Ministarstvu obrane Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Puhovski / CROPIX

Riječ je o mlađim pripadnicima Hrvatske vojske koji žive u Osijeku, Vinkovcima i Sesvetama, a svoj trojici ovo je prvo sudjelovanje u misiji u Afganistanu, rekao je brigadni general Perica Turalija, zapovjednik Zapovjedništva specijalnih snaga.

Krstičević je pri kraju konferencije rekao kako su MORH i Vlada spremni pružiti svu pomoć obiteljima ozlijeđenih vojnika te da je on, kao ministar obrane, spreman preuzeti političku odgovornost za ovaj događaj.

Prvi je to takav napad na pripadnike Hrvatske vojske, a od početka hrvatskog sudjelovanja u misiji u Afganistanu 2003. godine nije bilo teže ozlijeđenih. Najpoznatiji slučaj bilo je ranjavanje hrvatskog vojnika na jugu Afganistana, u pokrajini Kandahar, 2006. godine.

  • +25
Ispraćaj 10. hrvatskog kontingenta u misiju u Afganistan u ožujku 2019. Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic/PIXSELL