SELJACI NAOŠTRILI JEZIKE

'Izrešetat ćemo ministra Čobankovića!'

  • Autor: Sanja Rapaić
  • Zadnja izmjena 18.06.2010 17:24
  • Objavljeno 18.06.2010 u 16:48
Dragutin Dukić

Dragutin Dukić

Izvor: Pixsell / Autor: Maja Santosi

Nakon što je 15. lipnja istekao rok koji su seljaci dali Ministarstvu poljoprivrede, ministar Petar Čobanković danas dolazi na sastanak s predstavnicima seljačkih udruga iz pet županija koji će se održati u Grabarju kod Kutjeva. Od Dragutina Dukića, predsjednika Koordinacije seljačkih udruga Slavonije i Baranje, doznali smo da ministra u Grabarju čeka veliko iznenađenje. Današnji sastanak će biti potpuno drugačiji od svih dosadašnjih, jer ministar će se naći na meti 200-tinjak seljaka koji će ga doslovno izrešetati pitanjima na koja već mjesecima čekaju odgovor

'Sastanak ću ovaj puta voditi na potpuno drugačiji način. Neću dozvoliti da nakon višesatnog sastančenja ministar kao dosada jednostavno ustane i ode, a poljoprivrednici ponovo ostanu bez traženih, konkretnih odgovora. Nakon što prođemo predviđene točke dnevnog reda, za što sam predvidio samo 40-ak minuta, riječ ću dati ljudima o čijoj se sudbini odlučuje, dakle seljacima. Njih 200-tinjak već je pripremilo čitav niz pitanja kojima će izrešetati ministra Čobankovića', otkrio je za tportal Dragutin Dukić, koji će voditi današnji sastanak u Grabarju kod Kutjeva.

Iako nerado otkriva koja su pitanja seljaci pripremili, jer će se, kako kaže, ministar tada za njih pripremiti, Dukić nam je ipak otkrio da će jedno od pitanja biti hoće li biti obustavljeni sudski postupci pokrenuti protiv 30-ak seljaka koji su sudjelovali u prosvjedima u ožujku.

'To će biti i pitanje i zahtjev, jer smatramo da nije u redu da se seljake koji su sudjelovali u mirnim prosvjedima sada kazneno progoni, a riječ je o 30-ak ljudi iz dvije županije, Vukovarsko-srijemske i Virovitičko-podravske', naglasio je Dukić

Kako doznajemo, na dnevnom redu naći će se pet točaka. Prva točka je 'Potpisano, a neisplaćeno', a odnosi se na sporazum iz Đakova koji je potpisan još 7. ožujka, u vrijeme seljačkih prosvjeda, a do danas nije realiziran. Druga točka dnevnog reda bit će elementarne nepogode, dakle naknada za štetu koju su na poljima uzrokovale nedavne poplave i tuče koje su prepolovile usjeve.

Na dnevnom redu naći će se i cijena mlijeka, budući da 30. lipnja prestaje vrijediti odluka prema kojoj država subvencionira iznos do zaštitne cijene mlijeka od 2,40 kuna po litri.

'Država je na taj način poticala isključivo prerađivače mlijeka, a ne proizvođače. Prerađivači su tako za litru mlijeka mljekarima plaćali od 0,90 kuna do 1,10 kuna, a od države su dobivali razliku do 2,40 kuna, no i pored toga krajnju prodajnu cijenu mlijeka nisu spuštali. Tražit ćemo stoga da od 30. lipnja država konačno počne poticati proizvođače te da minimalna cijena, koju seljaku treba platiti prerađivač, bude 1,50 kuna', rekao je Dukić

Predzadnja točka dnevnog reda su neisplaćena kapitalna ulaganja za 2008. godinu. Seljaci će tražiti od ministra da se preostalih 30-ak milijuna kuna kapitalnih ulaganja isplati u narednih pet dana. Posljednja točka dnevnog reda bit će cijena pšenice te isplatni rokovi. Osim cijene od 1,20 kn za kilogram, plus PDV i puni iznos poticaja, ratari će tražiti da se prekine praksa otezanja s isplatom na koju seljaci čekaju mjesecima te da se sva isporučena pšenica isplati u roku od mjesec dana nakon predaje.

Ukoliko na današnjem sastanku ne bude postignut dogovoru s ministrom, seljaci su spremni krenuti u nove, još žešće prosvjede, od kojih neće odustati do ispunjenja svojih zahtjeva. Kako doznajemo od Dragutina Dukića, danas su mljekarima isplaćeni dugo očekivani poticaji za krave muzare. Tijekom dana isplata bi trebala stići i svinjogojcima, a danas je navodno na adrese seljaka poslana i mjenica, na ime duga od 130 milijuna kuna iz 2008. godine, koja je trebala doći do 30. svibnja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi