Ilan Mor

Izraelski veleposlanik: Jutros smo iznenadili teroriste u njihovim tunelima, neće im biti lako. Ako Hamas prestane s napadima, nećemo imati razloga za slanje kopnenih trupa

14.05.2021 u 19:57

Bionic
Reading

Sukob Izraelaca i palestinskih militanata ušao je u peti dan. Izrael je izveo dosad najžešću topničku paljbu i zračne napade na Gazu kao odgovor na palestinsko raketiranje izraelskih gradova. O sukobu je u Dnevniku HTV-a govorio izraelski veleposlanik u Hrvatskoj Ilan Mor

Ilan Mor, izraelski veleposlanik u Republici Hrvatskoj, na pitanje mogu li se spriječiti sukobi koji je ne jenjavaju već peti dan, odgovara da se mogu spriječiti ako prestanu napadi od strane terorista, javlja HRT.

To je provokacija Hamasa, terorista, prema Izraelu, kaže i dodaje da Izrael mora iskoristiti svoje pravo na obranu, a međunarodna zajednica mora izvršiti pritisak na Hamas i Islamski džihad da prestanu napadati Izrael.

Kaže da su sve opcije otvorene, a ovise o razvoju situacije na terenu.

'Ako Hamas prestane s napadima, nećemo imati razloga za slanje npr. kopnenih trupa u Gazu. Jutros smo iznenadili teroriste u njihovim tunelima. Možemo biti ponosni na to jer smo ih uspjeli iznenaditi. Neće im biti lako, imamo dosta iznenađenja za njih, pa i da uđemo trupama u Gazu', rekao je.

Okidač za sukobe bila je najava deložacija četiriju palestinskih obitelji u četvrti Šeik Džara u istočnom Jeruzalemu, koja je pokrenula val nasilja ispred džamije Al Aksa. Komentirajući optužbe palestinske strane da ih Izrael želi protjerati, Mor objašnjava da je riječ o pravnom pitanju.

'Neke židovske obitelji tvrde da te kuće pripadaju njima, a s druge strane u njima palestinske obitelji žive godinama. Pustimo sudove da odluče. Vrhovni sud Izraela donijet će presudu za 2-3 tjedna. Hamas, koji ima snagu u Gazi, vidjevši slabost palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa, pravno pitanje pretvorio je u političko i vjersko pitanje. Mobilizira sebe kao zaštitnika Jeruzalema, a zapravo je terorist Zapadne obale. Palestinska samouprava odgovorna je za sve političke procese. Za nasilje nema razloga', ustvrdio je.

  • +14
Izraelski napad na Gazu Izvor: EPA / Autor: MOHAMMED SABER

Američka vizija mira za Bliski istok, pripremljena za vrijeme predsjednika Donalda Trumpa, iako nazvana sporazumom stoljeća nikada nije zaživjela jer su Palestinci to odbacili.

'Moguće rješenje sukoba je jednostavno', ističe Mor.

'Moramo započeti pregovore i pronaći način kako živjeti jedni uz druge, ali ne uz teroriste. Umjereni Palestinci u Palestinskoj Samoupravi i Gazi mogu razgovarati s nama i biti partneri. Moraju prihvatiti da Izrael ima pravo na postojanje u zemlji svojih predaka, kao što smo mi priznali Palestincima da imaju svoju vrstu države. Međunarodna zajednica treba pritisnuti i Hamasu, ali i Iran koji podržava Hamas. Iran je vrlo kontraproduktivan što se tiče stabilnosti Bliskog istoka', rekao je.

U Izraelu trenutačno postoji i unutarnjopolitički problem, još traje sastavljanje vlade, no Mor kaže da je Izrael dovoljno snažna demokracija da se može baviti mnogim problemima, i Irana, ali i unutarnjeg problema koji treba razriješiti.

'Za 2-4 tjedna bit će ustoličena vlada, inače ćemo imati 5. rundu izbora u dvije godine. Dovoljno smo snažni da podnesemo ove izazove', kazao je.

  • +8
Izraelska artiljerija Izvor: EPA / Autor: ATEF SAFADI

Nastavljaju se žestoki sukobi Izraelaca i palestinskih militanata

Topništvom i žestokim zračnim udarima Izrael je cijelu prošlu noć tukao mrežu tunela ispod Gaze. Bio je to odgovor na tisuće palestinskih projektila kojima su gađani izraelski gradovi. Izraelska vojska tvrdi da ipak nije ušla u pojas Gaze i da nije bilo kopnene ofenzive.

U sukobima je poginulo osmero izraelskih civila i 119 Palestinaca. Pune se bolnice u Gazi. Pred krvavim borbama mnoge obitelji iz pojasa Gaze napuštaju svoje domove. Neki su potražili zaštitu pod okriljem UN-a.

Pod žestokom raketnom vatrom i izraelski su gradovi. Palestinski militanti ispalili su dvije tisuće projektila na Izraelce. Hamasove napade zaustavio je izraelski proturaketni sustav Željezna kupola.

Nasilje se proširilo i na zajednice u kojima žive Židovi i Arapi. Ulični sukobi vode se u nekoliko gradova. U Lodu je zapaljena sinagoga. Uhićeno je 750 ljudi.

Premijer Benjamin Netanyahu obratio se javnosti. Poručio je da će se ova operacija nastaviti sve dok ne uspostave sigurnost u Državi Izrael.

Američki državni tajnik Antony Blinken ponovio je da raketni napadi palestinskih militanata na Izrael moraju prestati te da Izrael ima pravo na obranu.

Međunarodna zajednica duboko je zabrinuta zbog stanja na Bliskom istoku. Pozivaju se zaraćene strane na prekid sukoba, mir i razboritost.