SUZAVCEM NA ŽIDOVE I MUSLIMANE

Izraelske snage opkolile džamiju al-Aksa

04.09.2013 u 14:54

Bionic
Reading

Policija je opkolila džamiju al-Aksa u Jeruzalemu, nakon što su u nju navodno upale židovske skupine, prenosi Al Jazeera Balkans

Potvrđeni su izvještaji da su izraelske snage opkolile džamiju al-Aksa, koja se nalazi u okupiranom Jeruzalemu, nakon što su u nju navodno upale židovske grupe, prenosi Al Jazeera Balkans

Svjedoci iz džamije su u srijedu rekli za Al Jazeeru da su Izraelci u džamiji priveli nekoliko palestinskih muslimanskih vjernika te da su ispalili suzavac.

Svjedoci također kažu da je došlo do sukoba između grupe Židova i izraelskih snaga u blizini džamije, nakon što je određeni broj židovskih desničara upao u al-Aksu.

Izraelska policija je zatvorila sve ulaze koji vode ka džamiji i spriječila je sve vjernike mlađe od 50 godina da uđu, objavljeno je na informativnoj internetskoj stranici Ma'an.

Također, policija je u Jeruzalemu zaustavila desetke autobusa koji su prevozili palestinske vjernike ka džamiji i rekla im da se vrate, prenosi stranica Ma'an navode izraelskih medija.

Na stranici je prenesena i izjava šeika Azzama al-Khatiba, šefa vakufa džamije al-Aksa, koji je rekao da je došlo do sukoba u okolini džamije.

Sukobi kod džamije

Izraelska policija u ožujku se sukobila s palestinskim vjernicima kod džamije Al-Aksa u starom dijelu Jeruzalema, ispaljujući šok-bombe da bi rastjerala vjernike koji su na njih bacali rakete, priopćila je policija, prenosi Fena.

Više desetina policajaca ušlo je u politički osjetljivo područje, nakon što je nekoliko stotina sudionika protesta bacilo kamenje i dvije zapaljive bombe na njih nakon molitve održane u petak, prenosi Reuters.

Izraelske snage su tokom racije u kolovozu ubile tri Palestinca u izbjegličkom kampu Qalandiya, na okupiranoj Zapadnoj obali.

Medicinski izvori rekli su za Al Jazeeru da je najmanje 15 osoba ranjeno, šestero teško, tijekom sukoba između izraelske vojske i Palestinaca koji su izbili nakon racije u ponedjeljak ujutro.

Glasnogovornica izraelske policije kazala je za agenciju AFP da su policajci vršili raciju kako bi uhvatili 'osumnjičenog za terorizam', kada je više od 1.500 Palestinaca izašlo na ulice i napalo ih kamenjem i molotovljevim koktelima.

Dodala je da su izraelske snage koristile municiju za kontrolu nereda, što je termin koji se obično koristi za gumene metke i suzavac.