POZIVA NA MIR

Izraelska veleposlanica: Jeruzalem će biti naš glavni grad, Trump je samo rekao istinu

12.12.2017 u 21:49

Bionic
Reading

'Svi se trebaju smiriti jer se ništa posebno nije dogodilo. Predsjednik Trump zapravo je rekao istinu', komentirala je za Dnevnik HRT-a izraelska veleposlanica u Hrvatskoj Zina Kalay Kleitman odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa da prizna Jeruzalem kao prijestolnicu Izraela i tamo preseli američko veleposlanstvo

'Prije tri tisuće godina naši kraljevi su izgradili naše hramove. Oni su izgradili Jeruzalem kao naš glavni grad. Prije 70 godina smo se vratili u moderni Izrael da bismo uspostavili ovu državu i da bismo izgradili svoj glavni grad na temeljima starog hrama. To je poznata činjenica svima. I to se mora priznati. Predsjednik Trump je to prvi izgovorio naglas, svi to znaju. On je samo ponovio činjenice, to je bio naš glavni grad i bit će', kaže Kalay Kleitman za HRT.

Izraelsko-palestinskog mirovnog procesa nema, kaže ona i poručuje: 'Mi želimo da se to riješi'. 

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu jučer je u Bruxellesu zatražio od Europske unije potporu američkom prijedlogu, ali nije naišao na pozitivan odgovor. Nisu ga, kaže ona, ni očekivali. Njegov posjet Europskoj uniji dogovoren je i prije nego je Trump stupio na predsjedničku dužnost, kaže ona.

Upitana koji je mogući izlaz iz ove situacije, bi li Izrael pristao da Istočni Jeruzalem bude glavni grad palestinske države te što bi mogao biti zaključak sutrašnjeg skupa muslimanskih zemalja u Turskoj, odgovara: 'To trebate pitati Turke ili arapske zemlje koje su organizirale ovaj skup'. Ne očekuju, kaže, od muslimanskih zemalja da će potvrditi Jeruzalem kao njihov glavni grad. Očekuju da će osuditi Trumpov postupak, za njih to neće biti iznenađenje. 

  • +3
Zina Kalay Kleitman Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL