NEPOŽELJNI

Izraelska sačekuša za propalestinske aktiviste

15.04.2012 u 18:59

Bionic
Reading

Izraelske snage sigurnosti, koje se još od prošlog tjedna pripremaju za dolazak stotina simpatizera palestinskog pitanja u zračnu luku Ben Gourion kod Tel Aviva, u nedjelju su počeli privoditi ili vraćati aktiviste u zemlje odakle su poletjeli, a u Švicarskoj je policija uspjela zaustaviti više desetaka prije ukrcavanja u zrakoplov za Izrael.

Izraelsko ministarstvo unutarnjih poslova potvrdilo je izraelskim medijima kako je policija te zemlje kao i prošle godine zračnim prijevoznicima koji lete u Izrael dostavila popise osumnjičenih aktivista i tražila da ih se spriječi da uđu u zrakoplove.

Dvadesetak propalestinskih aktivista uspjelo se u nedjelju u Ženevi ukrcati u avion za Tel Aviv, ali više desetaka drugih zaustavila je policija, objavili su organizatori kampanje "Dobrodošli u Palestinu".

"Po riječima naših aktivista, više od 20 ih je uspjelo odletjeti u nedjelju ujutro", izjavio je telefonski glasnogovornik kampanje Anas Muhamed za France Presse, ističući kako je "više desetaka osoba, spriječeno da se ukrca na let, prosvjedovalo" u zračnoj luci Ženeva-Cointrin.

Glasnogovornik Ženevske policije kazao je da samo dvjema osobama nije dopušteno ukrcati se u avion a da ih je još tridesetak u zračno luci gdje prosvjeduju.

Aktivisti, Švicarci i Francuzi, kupili su unaprijed avionske karte i trebali su poletjeti za Tel Aviv u 6.30 sati, kazao je Muhamed. "Odlaze posjetiti Palestince koji žive pod okupacijom, idu posjetiti Zapadnu obalu", naglasio je on.

Ovo je treća godina kako se održava kampanja pod imenom "Dobrodošli u Palestinu". Cilj organizatora kampanje je usmjeriti pozornost na strogi nadzor koji Izrael provodi glede pristupa palestinskom teritoriju te promicanje solidarnosti s Palestinom i prosvjedovanje protiv širenja izraelskih naselja na okupiranom teritoriju.

U međunarodnoj zračnoj luci Ben Gurion u nedjelju je razmješteno 650 izraelskih policajaca čija je zadaća spriječiti propalestinske aktiviste koji namjeravaju doputovati i i prosvjedovati protiv okupacije palestinskih teritorija.

Četvero aktivista je već rano ujutro zaustavljeno po dolasku iz Pariza, a kasnije ih je troje pušteno, dok je jedna osoba zadržana na ispitivanju, navode izraelski mediji. Uz to su dvojica aktivista - jedan iz Kanade, a drugi iz Portugala odmah vraćeni odakle su došli. Glasnogovornik policije Micky Rosenfeld kazao je da se očekuju stotine demonstranata tijekom dana.

Prošlog srpnja organiziran je sličan prosvjed, kada je više od 300 međunarodnih aktivista doputovalo u Izrael, od kojih je za 69 zabranjen ulaz. Izrael se protivi masovnom dolasku demonstranata, između ostalog zbog smrtonosnog incidenta u svibnju 2010. godine, kada su izraelski specijalci upali na turski brod s propalestinskim aktivistima i ubili devet Turaka.