ZAOŠTRAVANJE ODNOSA

Izraelci zatražili od Orbana uklanjanje huškačkih plakata protiv Sorosa

10.07.2017 u 22:20

Bionic
Reading

Nakon što je mađarski premijer proteklog vikenda u sklopu predizborne kampanje odaslao nekoliko antisemitskih poruka uoči posjeta izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, odnosi na relaciji Budimpešta-Jeruzalem dodatno su eskalirali nakon što je izraelski veleposlanik u Mađarskoj zatražio od vlasti da uklone plakate protiv Georgea Sorosa

Kako javljaju svjetske agencije, izraelski veleposlanik u Budimpešti Yossi Amrani je u neuobičajeno oštro intoniranom priopćenju pozvao mađarskog premijera Viktora Orbana i njegovu stranku da uklone plakate postavljene širom zemlje protiv američkog milijardera, investitora i filantropa židovskog porijekla Georgea Sorosa, na kojima piše 'ne dopustite Sorosu da se posljednji smije'.

'Pozivam one koji su umiješani u trenutnu kampanju s plakatima i odgovorne da razmotre posljedice', napisao je Amrani u priopćenju koje je odobrilo izraelsko ministarstvo vanjskih poslova.

'Imajući u vidu povijesne lekcije, u takvim kampanjama nema dobitaka. U ovom trenutku, izvan političke kritike određene osobe, kampanja ne samo da evocira uspomene, već je također posijala mržnju i strah', dodaje Amrani u priopćenju.

Veleposlanik je objasnio kako je moralna odgovornost podignuti glas i pozvati relevantnu vlast da iskoristi svoju moć i okonča hajku na Sorosa.

Valja napomenuti kako bi se Netanyahu trebao sastati s Orbanom 18. srpnja tijekom diplomatskog samita u Budimpešti. To je prvi posjet jednog izraelskog premijera Mađarskoj u posljednja tri desetljeća.

Orban je početkom godine najavio da će Mađarska kao članica Europske unije iskoristiti sve dostupne mjere i metode kako bi 'počistila' nevladine organizacije koje je osnovao ovaj investitor rođen u Mađarskoj, a koji, kako kaže mađarski premijer, služi globalnim kapitalistima i traži političku korektnost nacionalnih vlada.