ODOBRENA ZABRANA

Izrael zabranjuje rad Al Jazeere

01.04.2024 u 21:48

Bionic
Reading

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu najavio je u ponedjeljak da će 'odmah djelovati' kako bi zabranio rad katarske medijske kuće Al Jazeera u Izraelu, nakon što je Knesset odobrio tu zabranu

'Teroristički kanal Al Jazeera više neće emitirati iz Izraela. Namjeravam odmah djelovati u skladu s novim zakonom kako bih zaustavio aktivnosti kanala', rekao je Netanyahu na društvenoj mreži X. Knesset je u ponedjeljak odobrio mjeru koja omogućava privremeno zaustavljanje rada inozemnih medija koji se protumači kao prijetnja nacionalnoj sigurnosti.

Zakon odobren u ponedjeljak omogućit će Netanyahuu i vladi da prekinu rad medija na period od 45 dana, što se može obnoviti nakon isteka tog roka. Mjera će ostati na snazi do kraja srpnja ili do kraja vojnih operacija u Gazi, piše Reuters.

Ni glavni ured Al Jazeere u Izraelu ni katarska vlada u Dohi još nisu odgovorili na upit Reutersa za komentar.

Izraelski ministar komunikacija Shlomo Karai optužio je Al Jazeeru, koja iz Pojasa Gaze izvještava izravno te je kritična prema izraelskom vojnom djelovanju, da potiče neprijateljstvo prema njegovoj državi. On je kazao kako je 'nemoguće tolerirati' tu medijsku kuću koja 'iznutra djeluje protiv Izraela, posebno u ratno vrijeme'.

Izraelski dužnosnici dugo se žale na Al Jazeerin rad, no nisu djelovali dalje od kritika, uzimajući u obzir sredstva Katara za palestinske građevinske projekte u Pojasu Gaze.

Odluka vlade o zatvaranju lokalnih ureda inozemnih medijskih grupa zabrinula je SAD, najvećeg saveznika Izraela, koji poručuje da je ključno zadržati slobodu medija. 'Ako je to istina, taj potez je zabrinjavajuć', rekla je glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre.

Doha je od početka rata u Pojasu djelovala kao posrednik u pregovorima između dviju strana, pa i u dogovoru pod kojim je razmijenjen dio talaca. No čini se da razgovori o novom primirju ne napreduju. Netanyahu je u siječnju javno pozvao na veći pritisak prema Kataru kako bi oni pak stvorili veći pritisak na Hamas. Zaljevska država dom je političkog ureda tog militantnog pokreta, kao i nekoliko njegovih dužnosnika.