zračni udari

Izrael u Pojasu Gaze baca bombe kakve nisu korištene od rata u Vijetnamu

27.11.2023 u 10:13

Bionic
Reading

U izraelskom sedmotjednom zračnom bombardiranju Pojasa Gaze ubijeno je oko 12.000 ljudi i sravnjen je velik dio tog malog, ali gusto naseljenog područja. Analitičari kažu da je razmjer razaranja djelomično posljedica opsega izraelske kampanje bombardiranja, ali i veličine upotrijebljenih bombi

'To je iznad svega što sam vidio u svojoj karijeri', rekao je za The New York Times Marc Garlasco, vojni savjetnik nizozemske organizacije PAX i bivši viši obavještajni analitičar u Pentagonu. Rekao je da ćemo se možda 'morati vratiti u Vijetnam ili Drugi svjetski rat' da bismo pronašli povijesnu usporedbu za toliko velikih bombi korištenih na tako malom području. Otprilike 90 posto streljiva koje je Izrael izbacio u Gazu u prva dva tjedna rata odnosilo se na satelitski navođene bombe od 450 do 900 kilograma, rekao je viši američki vojni dužnosnik za The Times.

Garlasco je primijetio da su te bombe 'stvarno velike' i da se koriste u velikim razmjerima unatoč tome što Izrael također ima tisuće manjih bombi iz Sjedinjenih Država, dizajniranih tako da minimaliziraju štetu. Usporedbe radi, američki vojni dužnosnici smatrali su da je zračna bomba od 230 kilograma prevelika za korištenje za napade na većinu ciljeva Islamske države u urbanim dijelovima Mosula u Iraku i Rake u Siriji.

Pojas Gaze ima samo 227 kilometra četvornih s populacijom od oko dva milijuna ljudi, što ga čini jednim od najgušće naseljenih mjesta na svijetu. Izraelska vojska navela je da borci Hamasa žive među civilima u Gazi i da koriste složenu mrežu tunela ispod grada za sklonište i transport oružja, što ga čini jedinstvenim bojnim poljem. Glasnogovornik Izraelskih obrambenih snaga Jonathan Conricus rekao je da je Hamasova strategija života među civilima u Gazi 'glavni razlog za to što ima civilnih žrtava'.

Napad na Pojas Gaze Izvor: Profimedia / Autor: MOHAMMED ABED / AFP / Profimedia

Velike bombe korištene u Gazi prikladne su za napade na podzemnu infrastrukturu poput tunela, rekao je za The Times Brian Castner, istražitelj oružja za Amnesty International i bivši časnik za uništavanje eksplozivnih naprava u američkim zračnim snagama. Iako međunarodni ratni zakoni ne zabranjuju ubijanje civila, oni kažu da vojska ne bi smjela neselektivno bombardirati civilna područja te da štetu treba svesti na minimum.

SAD je ubio tisuće civila u bombardiranjima posljednjih godina, ali pokušava minimizirati štetu promatrajući i procjenjujući nalaze li se civili unutar neke zgrade, navodi The Times. Takva vrsta brige 'Izraelcima doslovno nije moguća ako izvode ovoliko napada u toliko vremena', rekao je Castner.

'Koriste iznimno veliko oružje u iznimno gusto naseljenim područjima', rekao je Castner. 'To je najgora moguća kombinacija faktora'.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite li dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'