proveli svoju istragu

Izrael tvrdi: Većina Palestinaca kod humanitarnog konvoja poginula je u stampedu

03.03.2024 u 17:10

Bionic
Reading

Izraelska vojska nakon preliminarne istrage pogibije civila koji su čekali humanitarnu pomoć u Gazi ustvrdila je da je većina Palestinaca poginula u stampedu, a ne u pucnjavi o kojoj govore stanovnici te enklave.

Istraga je zaključila da su, nakon upozoravajućih hitaca čiji je cilj bio raspršiti smrtonosni stampedo, izraelski vojnici "odgovorili" kada su im prišli kriminalci koji su im predstavljali izravnu prijetnju, piše Reuters.

Istaknuti dužnosnik ministarstva zdravlja u Gazi odbacio je te tvrdnje. Vlasti Pojasa Gaze tvrde da su izraelski vojnici ubili više od stotinu ljudi koji su pokušavali pristupiti konvoju humanitarne pomoći pred zoru.

Izrael je priopćio kako je pokrenuo i detaljniju istragu koju će voditi „neovisno, profesionalno i stručno tijelo” te da će njezine zaključke objaviti u narednim danima, objavio je glasnogovornik vojske Daniel Hagari.

„Izraelska vojska zaključila je preliminarnu istragu nesretnog incidenta u kojem su civili iz Gaze pregaženi do smrti i ozlijeđeni dok su se probijali do humanitarnog konvoja”, rekao je Hagari. 

Tom istragom prikupljene su informacije od zapovjednika i vojnika na terenu koji tvrde da nisu napali konvoj. 

„Većina Palestinaca ubijena je ili ozlijeđeno u stampedu”, tvrdi Hagari. 

„Nakon pucnjeva upozorenja kako bi se raščistio stampedo te nakon što su naše snage počele povlačenje, nekoliko lopova pristupilo im je i predstavilo izravnu prijetnju. Prema preliminarnoj istrazi vojnici su odgovorili prema nekoliko pojedinaca”, nastavio je. 

Muatesim Salah, član izvanrednog odbora ministarstva zdravlja Gaze, odbacio je izraelske tvrdnje kao „netočne”. 

„Imamo više od tisuću mučenika i ozlijeđenih u ovom masakru, a većina smrti i ozljeda dogodila se zbog metaka velikog kalibra, ne lakog naoružanja”, rekao je .