PODIJELJENE REAKCIJE

Izrael tuguje, Palestinci Sharona nazivaju zločincem

11.01.2014 u 18:13

Bionic
Reading

Bivši izraelski premijer Ariel Sharon koji je umro u subotu, bio je 'zločinac' i trebao je odgovarati za ratne zločine, izjavili su u subotu palestinski dužnosnici

'Sharon je bio zločinac, odgovoran za ubojstvo Jasera Arafata i nadali smo se da će se pojaviti pred Međunarodnim kaznenim sudom (ICC) kao ratni zločinac', rekao je dužnosnik Fataha Džibril Radžub.

Glasnogovornik islamističkog pokreta Hamasa Sami Abu Zuhri u priopćenju je ocijenio da je smrt Ariela Sharona 'primjer za sve tirane'. 'Naš narod doživljava povijesni trenutak nestankom ovoga zločinca čije su ruke bile umrljane krvlju Palestinaca i njihovih vođa', rekao je glasnogovornik islamističkog pokreta, čijeg je utemeljitelja, šeika Ahmada Jasina 2004., ubila izraelska vojska po Sharonovoj naredbi.

Netanyahu: Izraelska država se klanja sjeni bivšeg premijera Sharona

Izraelski predsjednik Shimon Peres izrazio je u subotu na tviteru sućut obitelji u povodu smrti nekadašnjeg premijera Ariela Sharona.

'Moj dragi prijatelj Arik Sharon danas je izgubio posljednju bitku. Upućujem sućut njegovoj obitelji', napisao je Peres. 'Sharon je bio hrabar vojnik i odlučan lider koji je volio svoj narod i kojega je narod volio'.

Uspomena na Ariela Sharona koji je u subotu u 86. godini umro nakon osmogodišnje kome, 'zauvijek će ostati u srcu nacije', rekao je izraelski premijer Benjamin Netanyahu.

'Izraelska država klanja se sjeni bivšega premijera Ariela Sharona', napisao je Netanyahu u priopćenju kojim izražava 'duboku tugu'. 'I nakon što je napustio vojsku, nastavio je raditi za Izrael, odigravši važne uloge u mnogim izraelskim vladama. Arik je bio odvažan vojnik i čelnik koji je volio svoj narod, a narod je volio njega', kazao je.

Bolnica u kojoj je bivši izraelski premijer i general izraelske vojske bio u komi zadnjih osam godina otkako je pretrpio snažan moždani udar i u kojoj je umro, objavila je u subotu popodne kako je Sharon umro mirno, te da je obitelj bila uz njega.

Dr. Shlomo Noy, iz medicinskoga centra Shebe kraj Tel Aviva objavio je na konferenciji za novinare kako je Sharon umro od zatajenja srca.

Ministrica pravosuđa Tzipi Livni, zadužena za pregovore s Palestincima, također je 'izrazila duboku ožalošćenost' zbog Sharonova odlaska.

Aktualni izraelski ministar obrane, Moshe Yaalon, koji se protivio povlačenju iz Pojasa Gaze što ga je 2005. naredio Sharon, odao je počast 'iskustvu i kvalitetama čelnika' svojeg prethodnika, unatoč, kako je kazao 'međusobnoj razlici u stajalištima'.

Dužnosnik bolnice objavio da je Sharon preminuo