NOVA PRAVILA

Izrael: Tko tebe kamenom, ti njega tri godine u zatvor

03.11.2015 u 14:01

Bionic
Reading

Izraelski parlament izglasao je u noći s ponedjeljka na utorak zakon kojim se uvodi minimalna kazna od tri godine strogog zatvora za bacače kamenja, objavljeno je na stranici Knesseta

Zakon, koji podržava vlada Benjamina Netanyahua, usvojen je s 51 glasom 'za' i 17 glasova 'protiv' u ozračju pojačanog nasilja koje Izrael, Zapadnu obalu i Jeruzalem potresa od 1. listopada.

Palestinci gnjev najčešće izražavaju bacanjem kamenja na izraelske snage na prosvjedima te na izraelske civile koji se automobilima voze cestama Zapadne obale i istočnog Jeruzalema, palestinskog dijela grada koji je okupirao i anektirao Izrael..

Zakonom se određuje da suci ne mogu izricati uvjetnu kaznu, 'osim u posebnim okolnostima' koje u tekstu zakona nisu objašnjene.

Zakonom se također omogućuje zamrzavanje socijalne pomoći roditeljima maloljetnika osuđenih za 'kaznena djela protiv sigurnosti, bacanje kamenja iz nacionalističkih pobuda ili u sklopu terorističkih aktivnosti'. Socijalna pomoć ostaje zamrznuta, odnosno ne isplaćuje se, tijekom cijelog izdržavanja kazne.