AMERIČKI SAVEZNICI

Izrael smatra da treba podržati egipatsku vojsku

19.08.2013 u 15:08

Bionic
Reading

Izrael ocjenjuje da treba podržati egipatsku vojsku u njezinu odnosu spram Muslimanskog bratstva, izjavio je izraelski dužnosnik kojega u ponedjeljak citira dnevnik Jerusalem Post

Treba podržati egipatsku vojsku 'kako bi im se omogućilo da osposobe zemlju za život', izjavio je taj dužnosnik čiji identitet i funkcija nisu navedeni.

Izraelski mediji navode da je izraelski premijer Benjamin Netanyahu naložio članovima vlade kao i službenim glasnogovornicima da se ne izjašnjavaju javno o događajima u Egiptu i ne iznose kritike na račun američke politike spram Egipta.

Prema riječima dužnosnika kojega citira Jerusalem Post, ne treba 'ništa oduzeti vojsci, ne ometati je niti joj prijetiti'. Aludira na nedavno američko otkazivanje vojnih manevara s Egiptom u znak prosvjeda protiv represije koju poduzima egipatska vojska i moguće zamrzivanje američke godišnje pomoći od 1,5 milijardi dolara Egiptu (od čega 1,3 milijarde otpada na vojsku).

Jerusalem Post dodaje da izraelski čelnici u porukama upućenima Washingtonu i glavnim europskim zemljama smatraju kako treba djelovati na način da Egipat opstane. 'Trenutno prioritet nije demokracija nego nužnost funkcioniranja egipatske države. Jednom kad se Egipat stabilizira, moći ćemo govoriti o ponovnom pokretanju demokratskog procesa', kazao je taj dužnosnik.

Otkako je prošle srijede došlo do eskalacije krize u Egiptu, nakon što su sigurnosne snage u krvavom rastjerivanju pristaša svrgnutog islamističkog predsjednika Mohameda Mursija ubile preko 600 ljudi, Izrael nije iznosio službena stajališta ni komentare vezane uz situaciju u toj zemlji.