visoka pripravnost

Izrael proglasio stanje uzbune zbog iranskih akcija u Siriji

08.05.2018 u 21:23

Bionic
Reading

Nakon što je uočio 'neredovite aktivnosti iranskih snaga u Siriji', kao ih je opisala izraelska vojska, Izrael je naredio lokalnim vlastima na Golanskoj visoravni pod njegovim nadzorom da 'otključaju i urede skloništa' za zaštitu u slučaju bombardiranja

U izjavi izraelske vojske također se kaže da su postavljeni obrambeni sustavi da su 'vojnici IDF-a (Izraelskih obrambenih snaga) u visokoj pripravnosti' za mogući napad.

Izraelski mediji su istaknuli da nalog za pripremu skloništa nikada nije izdan tijekom sedam godina građanskog rata u Siriji , u kojemu je Izrael formalno neutralan, ali je izvodio udare preko granice na sumnjive položaje iranskih snaga koje podržavaju sirijskog čelnika Bašara al-Asada.

Iran je optužio Izrael za napad 9. travnja u kojem su u sirijskoj zračnoj bazi ubijena devetorica Iranaca i obećao osvetu.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu kazao je u utorak, uoči objave odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa hoće li izići iz nuklearnog sporazuma s Iranom, da Iran nastoji u Siriji rasporediti 'jako opasno oružje' kako bi prijetio Izraelu.

Iran 'otvoreno, svakodnevno, poziva na uništenje, eliminaciju Izraela s lica Zemlje i prakticira neublaženu agresiju protiv nas', rekao je Netanyahu novinarima u Nikoziji.

  • +5
F-16 Barak Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

'Sada nastoji rasporediti jako opasno oružje u Siriji... u isključivu cilju našeg uništenja', dodao je, ne spominjući međunarodni sporazum s Iranom.

Visoki iranski dužnosnici su u utorak, nekoliko sati prije objave Trumpove odluke, rekli da Iran neće ostati pasivan i da je spreman je za najgori scenarij.

'Neće biti u američkom interesu ako JCPOA (sporazum s Iranom) propadne zbog njihove ofenzive... Ako Sjedinjene Države započnu sukob s Iranom nećemo ostati pasivni', rekao je Ali Šamhani, tajnik vrhovnog vijeća za nacionalnu sigurnost.

Sporazum između Irana i šest sila (Sjedinjene Države, Francuska, Kina, Njemačka, Rusija i Velika Britanija) iz 2015. ograničava iranski program obogaćivanja uranija kako se ne bi mogao upotrijebiti za razvoj atomskog oružja, a zauzvrat su Iranu ublažene međunarodne sankcije, kojih je većina ukinuta u siječnju 2016.