veliki PREOKRET U DIPLOMACIJI

Trump: Iranski režim je glavni sponzor terorizma, povlačimo se iz nuklearnog sporazuma

08.05.2018 u 20:13

Bionic
Reading

SAD se povlači iz nuklearnog sporazuma s Iranom, a toj državi uvodi najvišu razinu sankcija. Objavio je to iza 20 sati američki predsjednik Donald Trump, koji se žestoko obrušio na iranski režim

Obraćajući se američkoj javnosti, Trump se žestoko obrušio na Iran. 'Iranski režim je glavni državni sponzor terorizma. Podržavaju Hamas, Hezbolah, talibane i Al Kaidu. Tijekom godina Iran i njihovu suradnici ubili su stotine američkih vojnika i oteli američke građane. Iranski režim financira terorizam dok pljačka vlastiti narod. No, najopasnije je njihova težnja za nuklearnim oružjem', poručio je Trump na početku obraćanja.

Kazao je da je iranski neuklearni sporazum jednostran i 'fikcija'. 'Iranski sporazum je manjkav u srži i znamo šta će se desiti ako ne djelujemo. Za kratko vrijeme će najveći sponzor terorizma imati nuklearno oružje', rekao je Trump.

Trump je kazao kako je Izrael dao obavještajne podatke koji su dokaz da je iransko obećanje bilo laž. 'Sporazum je tako loše napravljen da, čak i ako Iran u potpunosti pratio sporazum, i dalje je mogao stvarati nuklearno oružje. Sporazum ničim ne ograničava Iran, uključujući i njihovu potporu terorizmu', rekao je Trump.

Najavio je kako će Iranu uvesti najvišu razinu ekonomskih sankcija, ali da će se tako provesti i svi oni koji će pomagati Iranu.

Kazao je kako je državni tajnik Mike Pompeo na putu prema Sjevernoj Koreji gdje bi trebao dogovoriti posljednje detalje susreta Trumpa s predsjednikom Sjeverne Koreje Kim Jong-unom.

Iako je Trump imao rok do subote za donošenje odluke hoće li ponovno uvesti američke sankcije Iranu, odlučio je požuriti nekoliko dana.

U siječnju, kada se posljednji put odlučivalo o tome, Trump nije obnovio sankcije Iranu, ali je upozorio da je to posljednji put ako se ne ispravi nekoliko 'katastrofalnih nedostataka' iz sporazuma.

Sporazum između Irana i šest sila (Sjedinjene Države, Francuska, Kina, Njemačka, Rusija i Velika Britanija) ograničava iranski program obogaćivanja uranija kako se ne bi mogao upotrijebiti za razvoj atomskog oružja, a zauzvrat su Iranu ublažene međunarodne sankcije, kojih je većina ukinuta u siječnju 2016., piše dpa.

Europske zemlje predane su očuvanju sporazuma, ali u želji da privole SAD da ostane u njemu, spremne su razgovarati o proširenju ugovora novim obvezama.

Riječ je četiri prijedloga: produljiti nadzor iranskih nuklearnih aktivnosti nakon 2025., uključiti u sporazum i nadzor iranskog programa balističkih projektila, te ograničiti iransko vojno sudjelovanje u regiji, u ratu u Siriji i Jemenu.

Otkako je Trump postavio ultimatum u siječnju, američki i europski pregovarači sastali su se više puta kako bi probali naći moguće kompromise za ostanak sporazuma.

  • +24
Donald Trump Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Iran spreman za najgori scenarij

Visoki iranski dužnosnici rekli su u utorak da Teheran neće ostati pasivan ako Trump odluči napustiti sporazum i istaknuli da su spremni za najgori scenarij.

"Neće biti u američkom interesu ako JCPOA (sporazum s Iranom) propadne zbog njihove ofenzive... Ako Sjedinjene Države započnu sukob s Iranom nećemo ostati pasivni", rekao je Ali Šamhani, tajnik vrhovnog vijeća za nacionalnu sigurnost.

Zamjenik zapovjednika iranske Revolucionarne garde Hossein Salami istaknuo je kako se Iran ne boji američkih sankcija ili napada.

"Naši neprijatelji, uključujući Ameriku, cionistički režim i njihove saveznike u regiji, trebaju znati da je Iran spreman za najgori scenarij i prijetnje", prenosi Fars Salamijevu izjavu.