NASILJE NA ULICAMA

Izrael pozorno prati stanje u Egiptu

30.01.2011 u 12:40

Bionic
Reading

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u nedjelju je izjavio da njegova zemlja pozorno prati zbivanja u Egiptu i naglasio kako se Izraelci moraju pokazati odgovornima i suzdržanima kada je riječ o nemirima u toj zemlji, javljaju agencije

Prosvjedi protiv egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka zabrinule su Izrael koji je s tom najvećom arapskom savezničkom zemljom potpisao mirovni sporazum prije više od 30 godina, a nesigurnost zbog budućnosti Egipta potaknule su bojazan za stabilnost u regiji.

'Pozorno pratimo događaje u Egiptu i u regiji. Sada moramo pokazati odgovornost i suzdržanost i maksimalan obzir', rekao je Netanyahu članovima kabineta, u prvoj javnoj reakciji otkad su počeli prosvjedi u Egiptu. Izrazio je nadu da će stabilne izraelske veze s Kairom i dalje ostati takve.

Povodom događanja u Egiptu oglasio se i glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon te 'pozvao na suzdržavanje od nasilja i na poštovanje temeljnih ljudskih prava' šestoga dana prosvjeda u Egiptu. 'Moramo pozorno - i još pozornije slušati glas naroda i njegove aspiracije, poteškoće i nade u bolju budućnost', rekao je Ban koji sudjeluje u radu summita Afričke unije u Adis Abebi.

Egipćani su u međuvremenu izvijestili kako su zabranili emitiranje arapskoj satelitskoj tv-mreži Al-Džaziri. 'Ministarstvo informiranja donijelo je odredbu o privremenom prekidu djelovanja Al-Džazire, otkazavši joj sve licence te je od danas povuklo akreditacije svim njezinim zaposlenicima', stoji u vijesti egipatske agencije Mene.

Sjedinjene Države i Turska u nedjelju su objavile da će poslati zrakoplove u Egipat i svim svojim državljanima u toj zemlji ponuditi evakuaciju.