RIJEČ STRUČNJAKA

Izrael ne može poraziti Hezbolah

16.12.2010 u 15:37

Bionic
Reading

Izrael ne može poraziti Hezbolah u izravnom sukobu, a ta libanonska gerilska skupina može nanijeti velike štete na izraelskom teritoriju izbije li rat, rekao je u četvrtak bivši izraelski savjetnik za državnu sigurnost

Premda je imao znatno manje vojnika i vojne opreme, Hezbolah je u ratu 2006. na jugu Libanona uspio zadržati izraelske oružane snage i ispaliti više od 4000 raketa na izraelski teritorij.

Tu radikalnu islamističku skupinu snažno podupire stanovništvo i u međuvremenu je obnovila svoje naoružanje koje Izrael smatra strateškom prijetnjom.

Napetosti zadnjih mjeseci između Izraela s jedne te Hezbolahovih saveznika Sirije i Irana s druge strane povećale su izglede za izbijanje sukoba u Libanonu.

'Izrael ne zna kako pobijediti Hezbolah', rekao je general Giora Eiland, bivši savjetnik za državnu sigurnost negdašnjih premijera Ariela Sharona i Ehuda Olmerta.

'Stoga bi rat između Izraela i Hezbolaha mogao nanijeti veće gubitke Hezbolahu, ali bi i Hezbolah nanio puno veće štete na izraelskom teritoriju nego prije četiri godine', rekao je Eiland za Izraelski radio.