zadnji grad

Izrael nabavlja 40.000 šatora za evakuaciju stanovništva iz Rafaha

09.04.2024 u 19:17

Bionic
Reading

Izraelsko ministarstvo obrane nabavlja 40.000 šatora kao pripremu za evakuaciju stanovništva iz Rafaha, grada na jugu Pojaza Gaze koji Izrael planira napasti radi uništenja preostalih bataljuna militantne skupine Hamas, izvijestili su izraelski mediji u utorak.

Ministarstvo još nije službeno potvrdilo taj plan, već je došlo do curenja informacija, piše list Jerusalem Post, jedan od brojnih medija koji su o tome izvijestili.

Vijest o planiranoj kupnji šatora, koji mogu primiti 12 osoba, jedan je od prvih konkretnih znakova priprema za evakuaciju Rafaha, kamo se sklonilo više od milijun Palestinaca.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu više je puta obznanio da je planirana invazija na Rafah, posljednji preostali grad u Gazi na koji nije još izveden veliki kopneni napad.

Vojska kaže da su u Rafahu preostala četiri bataljuna Hamasa, kao i nepoznat broj viših zapovjednika tog islamističkog pokreta. Ranije su izraelske vlasti procijenile da bataljuni Hamasa imaju svaki oko 1000 boraca.

Prije napada bit će evakuirano civilno stanovništvo na takozvane "humanitarne otoke" u središnjoj Gazi, gdje će biti dostupna hrana, voda i medicinske usluge, priopćila je vojska.

Planovi za napad na Rafah izazvali su osudu međunarodne zajednice, a čak je i najbliži izraelski saveznik, SAD, upozorio Netanyahua da će se zemlja suočiti s globalnom izolacijom bude li ustrajala u tom planu.

Izraelska vojna operacija u Gazi, pokrenuta nakon razornog napada Hamasa na Izrael u kojem je ubijeno više od 1200 ljudi, a više od 250 ih je uzeto za taoce u listopadu prošle godine, ostavila je enklavu u ruševinama i raselila većinu stanovništva.

U kopnenim i zračnim napadima ubijeno je više od 33.000 ljudi, od kojih su većina civili, tvrde zdravstvene vlasti u Gazi, i sve je više poziva iz cijelog svijeta na prekid vatre.

Izraelske vlasti kažu da su likvidirale oko 10.000 boraca Hamasa i većinom uništile organizirane borbene formacije pokreta, ali tvrde da moraju zauzeti Rafah kako bi postigle cilj uništenja vojnih i vladajućih struktura skupine i vraćanja talaca.