nuklearni program

Izrael kaže da Iran radi na naprednim centrifugama u novim postrojenjima

17.05.2022 u 11:27

Bionic
Reading

Iran radi na naprednim centrifugama za pročišćenje urana u novim podzemnim postrojenjima koja se grade blizu nuklearne elektrane Natanz, kazao je u utorak izraelski ministar obrane

Centrifuge se koriste za pročišćenje urana u civilne svrhe ili, s višim razinama pročišćenja, kao gorivo za nuklearno oružje.

Iranski nuklearni program nadziru velike svjetske sile koje pokušavaju obnoviti nuklearni sporazum s Teheranom.

Iran odbacuje tvrdnje da nuklearni program želi koristiti u vojne svrhe.

"Iran pokušava dovršiti izgradnju i instalaciju 1000 dodatnih naprednih centrifuga IR6 u svojim nuklearnim postrojenjima, uključujući nova postrojenja koja se grade ispod zemlje i naslanjaju se na Natanz", kazao je ministar obrane Benny Gantz u svom govoru na Sveučilištu Reichman blizu Tel Aviva.

U izvještaju Agencije za atomsku energiju UN-a (IAEA) od 3. ožujka stoji da je Iran postavio ili planira postaviti ukupno 600 centrifuga.

Šef IAEA-e Rafael Grossi kazao je prošloga mjeseca da je Iran izgradio novo postrojenje u sklopu Natanza za izgradnju dijelova centrifugi.

Gantz je u svom govoru aludirao na izraelske prijetnje poduzimanjem vojne akcije ako bude smatrao da se diplomacijom ništa ne može postići, kako bi neprijatelju onemogućio da stekne nuklearno oružje.

"Cijena takvog budućeg rata, a nadam se da ga neće biti, može se spriječiti ili umanjiti" oštrijim pregovaranjem velikih sila, istaknuo je Gantz.