NESUGLASICE U VLADI

Izrael ide na prijevremene izbore

03.12.2014 u 16:36

Bionic
Reading

Izraelski zastupnici izglasovali su u srijedu raspuštanje parlamenta i odlučili da se 17. ožujka održe prijevremeni izbori nakon neusglasica u koalicijskoj vladi premijera Benjamina Netanyahua oko ključnih unutarnjepolitičkih pitanja.

U preliminarnom glasovanju o zakonu kojim se raspušta parlament 84 zastupnika su bila za a jedan suzdržan. Netanyahu je rekao u utorak kako više ne može voditi nesložnu koaliciju samo dvije godine nakon što je preuzeo dužnost premijera te je smijenio dvoje centrističkih ministara koji su se protivili njegovim politikama. 'U ovoj situaciji sa sadašnjom vladom nemoguće je voditi zemlju', rekao je Netanyahu na konferenciji za novinare.

Kazao je da ministar financija Yair Lapid i ministrica pravosuđa Tzipi Livni iz same koalicije rade protiv njegove desne vlade. Livni i Lapid se protive vladinu širenju židovskih naselja na Zapadnoj obali i u istočnom Jeruzalemu na teritoriju koji Palestinci žele za svoju buduću državu.

Koalicija se sukobila oko zakona kojim bi se Izrael definirao kao židovska država. Netanyahu je odgodio glasovanje o tom spornom zakonu predviđeno za prošli tjedan nakon što su Lapid i Livni upozorili da ga neće podržati. Osim toga Lapid nije imao uspjeha s reformom stambene politike za koju kaže da bi trebala pomoći mladim gradskim obiteljima koje čine izborno tijelo koje je pomoglo da njegov sekularni Yesh Atid prošle godine uđe u Knesset dobivši 19 zastupničkih mjesta.

Prema istraživanju javnoga mišljenja izraelske televizije Channel 10 Netanyahu bi mogao dobiti i četvrti mandat kao premijer ako bi se sada održali izbori unatoč tomu što bi njegova desničarska stranka Likud izgubila nekoliko mjesta u parlamentu. Očekuje se da će ekstremno nacionalističke stranke ojačati, a sljedeća vlada bi mogla uključiti vjerske stranke koje se nisu pridružile koaliciji nakon izbora u siječnju 2013.

Redoviti izbori su trebali biti 2017., a prijevremeni u ožujku će kako se očekuje nepovoljno djelovati na gospodarstvo koje ionako pokazuje slab rast. Netanyahu računa da će nakon sljedećih izbora moći oformiti snažniju koaliciju. Govoreći klubu zastupnika svojega Likuda pozvao je njegove članove da mu daju "jasan mandat" za vođenje stranke na primarnim stranačkim izborima u siječnju.

'Trebamo veliku i iskusnu vladinu stranku', rekao je.