IZVANREDNA PRESICA

Iznenadni preokret: Bandić povukao GUP iz procedure, u Skupštinu stiže tek u veljači!

04.12.2019 u 11:26

Bionic
Reading

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sazvao je izvanrednu presicu kako bi objavio da se Generalni urbanistički plan (GUP) Grada Zagreba povlači sa sjednice Gradske skupštine, te se prebacuje za sjednicu 6. veljače. 'Ja sam pobijedio sebe. Ponekad treba ne samo slušati, nego i poslušati. Sve sam poslušao, a sebe najviše', rekao je, odgovarajući na pitanje je li to zbog pritisaka oporbe i koalicijskih partnera

'Ako smo čekali 3-4 godine, možemo još mjesec i pol dana. Tri su ključna razloga: zato da izbijemo i zadnji adut nevjernim Tomama da želimo nešto napraviti na brzinu', rekao je Milan Bandić, najavljujući da će na sjednici 6. veljače biti samo GUP.

'To je nije GUP Sanje Jerković ni Ivice Lovrića, a ni gradonačelnika Bandića. To je GUP Grada Zagreba. I zadnji adut da izbijemo - nećemo lomiti preko koljena, bit će zadovoljna i opozicija koja je očekivala pa i tražila na izvjesni način da to napravimo. Sad će upoznati drugačijeg Bandića, da on zna poslušati, ali ne opoziciju, nego građane. Svi reflektori usmjereni su prema GUP-u i da bi GUP ostao strateški dokument Grada Zagreba, moja jedina isprika je njima što će čekati još mjesec i pol dana', dodao je.

Objasnio je da kada su u Gradu vagali između onoga što bi izgubili kad bi forslirali GUP i onoga što bi dobili kad ne bi forsirali, odlučili su napraviti posebnu sjednicu.

'U mjesec i pol dana ispunili smo sve preduvjete, poštivali smo proceduru, dobili suglasnost dva nadležna ministarrstva - zaštite okoliša i graditeljstva - ponovili javnu raspravu, obradili 30-ak tisuća primjedbi. Sve imamo, ali ovih mjesec i pol ćemo formalno izgubiti, ali sadržajno ćemo puno više dobiti', poručio je gradonačelnik, ispričavajući se predstavnicima medija što ih je 'zvao samo zbog toga'.

Sanja Jerković, pročelnica Ureda za strategiju, izjavila je da je već četiri godine proteklo otkako je donesena odluka o izmjenama i dopunama GUP-a Grada Zagreba.

'Svi nestrpljivo iščekujemo njegovo usvajanje i smatramo da je tema prebitna za sve naše građane da ne bi svima dopustili da se bez žurbe upoznaju sa svim dobrobitima koje izmjene i dopune donose. Iskoristit ćemo ovaj peridod da se što kvalitetnije pripremimo, razgovaramo sa zastupnicima i vjerujem da će sjednica početkom 2020. proteći uspješno za sve nas', rekla je Jerković.

Najdraži kolač?

Na novinarsko pitanje koji mu je najdraži kolač, povodom izjave predsjednice Kolinde Grabar Kitarović da bi mu nosila kolače u zatvor, Bandić je odgovorio neuobičajeno suzdržano. U takvom tonu protekla je i cijela današnja presica.

'Ja ne znam što vi priželjkujete, ali ja bih uozbiljio ovu presicu. Razgovarate s institucijom gradonačelnika i molim da se međusobno uvažavamo. Nemojte ići na tu razinu, ja to nisam zaslužio. I pozdravite urednika', odgovorio je Bandić.