POZLILO MU U AVIONU

Iznenada umro visoki ruski dužnosnik, evo što je potajno govorio o invaziji na Ukrajinu

22.05.2023 u 11:52

Bionic
Reading

Tijekom vikenda preminuo je zamjenik ruskog ministra znanosti Pjotr Kučerenko (46), nekoliko mjeseci nakon što se ugledni ruski novinar prisjetio kako je u privatnim razgovorima taj visoki dužnosnik kritizirao invaziju na Ukrajinu. Kučerenku je pozlilo u subotu, na povratnom letu s Kube u Rusiju, priopćilo je u nedjelju rusko ministarstvo znanosti i visokog obrazovanja

Zbog izvanredne situacije zrakoplov je sletio u južnoj Rusiji, ali liječnici koji su dojurili na lice mjesta nisu uspjeli spasiti dužnosnika. Kučerenkova obitelj povezala je njegovu smrt sa srčanim oboljenjima te ju je odbila detaljno komentirati s obzirom na to da će u srijedu biti obavljen forenzički pregled umrlog, kako je najavila državna televizija Zvezda.

Roman Super, nagrađivani nezavisni novinar i redatelj dokumentarnih filmova, rekao je da je razgovarao s Kučerenkom u prostorijama ministarstva nakon invazije na Ukrajinu, svega 'nekoliko dana' prije nego što je novinar napustio Rusiju. Navodno su razgovarali o Superovim planovima za preseljenje, Kučerenkovoj nemogućnosti da napusti Rusiju i njegovom protivljenju invaziji Moskve na Ukrajinu.

'Nemoguće je [za mene da napustim Rusiju], oduzimaju nam putovnice. I nema tog svijeta koji bi sretan dočekao zamjenika ruskog ministra nakon ove fašističke invazije', prisjetio se Super Kučerenkovih riječi, prenosi Moscow Times.

Prema Superu, Kučerenko je tvrdio da je 'uzeo šaku antidepresiva i lijekova za smirenje istovremeno'.

  • +5
Rat u Ukrajini 19.5.2023. Izvor: Profimedia / Autor: Virginie Nguyen Hoang / AFP

'Ne pomaže baš. Ne spavam puno. Osjećam se užasno. Svi smo mi taoci. Nitko ne može nikamo proviriti', rekao je. 'Ne možete zamisliti stupanj brutalizacije naše zemlje. Nećete ni prepoznati Rusiju za godinu dana', kazao je visoki dužnosnik, sada pokojni, novinaru nakon invazije.

Super nije precizirao datum tog razgovora. Poznato je da je Super napustio Rusiju iz sigurnosnih razloga nekoliko mjeseci nakon invazije u veljači 2022.

Iza Kučerenka su ostali supruga, slijepa pop pjevačica Diana Gurtskaja, i njihov sin rođen 2007. godine.

Predsjednik Vladimir Putin uručio je Dijani 2006. godine nagradu 'Počasni umjetnik Rusije', jednu od najviših državnih nagrada u ruskom show businessu. Dvije godine kasnije, predstavljala je Gruziju na Eurosongu u Beogradu, s pjesmom 'Peace Will Come'.

Izvor: Društvene mreže / Autor: youtube