OSTOJIĆ NAJAVIO

Izmjene Zakona o MPO pred Vladom za deset dana

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 14.02.2012 15:34
  • Objavljeno 14.02.2012 u 15:31
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Izmjene zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji (MPO) su gotove, a ministar zdravlja Rajko Ostojić izjavio je za da bi se zakon pred vladom trebao naći za 10 do 14 dana

Ostojić kaže kako je izmjene zakona dobio prekjučer od stručne radne skupine koja je na njima radila, a detaljno će ga razmotriti prije nego što prijedlog dođe pred vladu.

"Nikada nisam iznosio svoj osobni stav jer bih ga time eventualno nekome nametnuo, nego ću slušati eksperte iz medicine, bioetike i prava koji su pisali taj zakon. Proći ću svaki stavak i usporediti s dobrom klinčkom praksom, s europskom i svjetskom pravnom regulativom i tek onda poslati u vladu', kaže Ostojić.

Ističe kako se radi o ozbiljnoj stvari, a rukovodit će se prema njoj u skladu s tri načela - načelom optimalnog liječenja, izbora bez diskriminacije te načelom pravednosti i zdravlja ljudi.

Ostojić je najavio da će u zakonu neplodnim parovima dozvoliti mogućnost izbora - postojećeg modela koji se temelji na svježem embrijotransferu i mogućnosti zamrzavanja samo jajnih stanica i onoga što bi izmjenama zakona trebalo biti ponovno moguće, a to je zamrzavanje zametaka.

Izmjene Zakona o MPO, prema pisanju tjednika Forum, predviđaju i donacije zamrznutih zametaka neplodnim parovima kojima nikakvo drugo liječenje ne pomaže da dođu do djeteta, kao i osnivanje banke doniranih gameta, spermija i jajnih stanica, čiji bi donatori bilo anonimni, ali bi im se osigurala financijska kompenzacija.

Prijedlaže se i embrijotransfer najviše dva zametka, a radi zaštite od stvaranja pretjeranog broja zametaka za zamrzavanje, bila bi moguća oplodnja najviše osam jajnih stanica.

Izmjene zakona predviđaju da se ograniči pravo pravo na besplatni postupak MPO-a na žene do 42 godine života, budući da prema sadašnjem zakonu dob nije ograničena.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi