ALFA GENERACIJA

Izlet budućnosti

21.05.2011 u 15:00

Bionic
Reading

Svibanj je tradicionalno vrijeme izleta za hrvatske školarce koji putovanjima preko dubrovačkih zidina do Kopačkog rita upoznavaju vrijednosti naše zemlje. Naravno, kako nas u ovoj rubrici zanima isključivo budućnost, posjeli smo razred u solarni autobus 2030. godine i poveli ga na izlet

Tehnološki muzej (Hartera u Rijeci)

U prostoru negdašnje Energane, iz koje je struja u bivšoj Tvornici papira među ostalim stvarala i papir za Marlboro, kreiran je muzej potrošačke tehnologije. Klinci uživaju ismijavajući jadnu grafiku i koncept njihovim starcima kultnih Call of Dutyja i Portala 2, slušaju predavanja o pobjedi tablet računala nad laptopima, ali imaju priliku isprobati i najnovije gadgete i igrice odmah nakon prezentacija na CES i E3 sajmovima. Let replikom jet-packa Jamesa Bonda na vrh Harterinog dimnjaka posebna je atraktivnost koju učiteljice uz negodovanje djece obično zabranjuju.

Park dinosaura (Poreč)

Iz postojećeg parka s modelima dinosaura u prirodnoj veličini razvilo se punokrvno edukativno zabavište koje od 2025. godine Gardeland dovodi na rub egzistencije. Hologramima i 3D simulacijama stvoren je autentičan ambijent jure i krede, s time da je naglasak stavljen na lokalne prilike, pa je rekonstruirano dinosaursko stanište u Balama, inače jedno od većih europskih nalazišta fosila. Znanstvenici, pak, pokušavaju klonirati Tyrannosaurusa Rexa, što je zbog etičkih pitanja i potencijalnih problema s njegovom agresivnošću izazvalo medijsku aferu izvan istarskih okvira.

Laboratorij prijevoza (Zagreb)

S obzirom da je posljednji Fiat na benzinski motor prodan 2016. godine, novim klincima svijet buke i smrada postaje totalna apstrakcija. Style, tvornica solarnih automobila iz Požege, investicijom je stala iza izrade 'laboratorija' kroz koji se prezentiraju negdašnja primitivna prijevozna sredstava – od Tomosa Automatica do Touarega. Ipak, djeca kao djeca – najviše ih zanima zabava, pa skrivećki odlaze na utrke solarnih formula.

Aerodrom zračnih brodova 'David Schwarz' (Osijek)

Pozor, pozor, zračni brod za Istanbul polazi u 13:30, čuje se glas s razglasa najveće luke za zračne brodove u ovom dijelu Europe. Vizija s početka XX. stoljeća o zračnim brodovima kao ključnom prijevoznom sredstvu, unaprijeđenjem tehnologije napokon je doživjela ostvarenje. Zračni brodovi poput cruisera početkom XXI. stoljeća služe ugodnijoj vožnji koja omogućava uživanje u pejzažima uz punu komociju, a za najhrabrije su putovanja zračnim brodovima s prozirnim podom na donjoj palubi. Škole dobivaju posebne popuste zbog uloge u nastavi geografije.

Svemirski centar 'Herman Potočnik' (Pula)

Prihvativši 2013. godine poziv američkog predsjednika za suradnju u projektu slanja misije na Mars, istraživačka nastojanja po pitanju Svemira zahvatila su i Hrvatsku. U spomen na Potočnika koji je među prvima ozbiljno razrađivao ideju svemirskih stanica, kraj Pule je formirano najveće istraživačko središte Jugoistočne Europe, trening kamp hrvatskih astronauta i lansirne rampe letjelica za turističke letove u orbitu.

Muzej CPU (Varaždin)

Simbolički, u mjestu nastanka Galeba, jednog od prvih domaćih računala osamdesetih, bazu su dobili svi kreativci skloni isključivom korištenju računalne tehnologije u umjetničkom stvaralaštvu. Proučavanje instalacija, od procesora i nekad popularnih Blue-ray diskova, laserske predstave, performeri s integriranim čipovima u raznim dijelovima tijela redovit su dio nastave povijesti umjetnosti i likovne kulture.

Putevima revolucije (ex-Yu)

Nakon razrješenja posljednje ozbiljne krize u BiH 2014. godine, trusno balkansko područje napokon je ušlo u postmoderno razdoblje u kojem su nacija i ideologija nevažne. Povijest NOB-a i komunizma postaje  prvorazredna turistička atrakcija, pa se na tjednim putovanjima obilazi od Vardara do Triglava. Klince najviše nasmijava hologram Moše Pijade u Jajcu – naočale, zbog jeftine laserske operacije pokrivene zdravstvenim osiguranjem, više nitko ne nosi godinama...

Podmorski grad 'Nautilus' (Splitski kanal)

Djeco, djeco, ne gurajte se, ima za sve mjesta, viče učiteljica na ulazu u podmornicu u splitskoj luci. Ali kako smiriti uzbuđenje klinaca koji će se prvi put naći u podmorskom gradu, snu futurologije još od pedesetih godina XX. stoljeća! U podmorskoj kapsuli živi 500 stanovnika koji vode ugostiteljske i edukativne objekte, a kada je zbog želje gostiju potrebno, i Hajduk igra utakmice na podmorskom terenu! Paljenje baklji je ovoga puta zbog ventilacije veselijoj djeci doista zabranjeno.