tvrde da je u krivu

Izjava predsjednice izazvala bijes povjesničara

  • Autor: An. S.
  • Zadnja izmjena 15.09.2019 12:01
  • Objavljeno 15.09.2019 u 12:01
Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović

Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic/PIXSELL

Prvog dana nastave u novoj školskoj godini predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović posjetila je gimnaziju u Sesvetama i tom prilikom upozorila učenike da razmisle hoće li jednog dana upisati studij povijesti i arheologije, jer „možda u ovom trenutku nećeš naći radno mjesto“.

Predavači s Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu poslali su priopćenje u kojem ističu da su neugodno iznenađeni takvom izjavom jer smatramo nepriličnim da predsjednica Republike sugerira učenicima što da ne studiraju, javljaju 24sata.hr.

Također tvrde da i griješi jer podaci o zapošljavanju diplomiranih povjesničara pokazuju ih je malo nezaposlenih. Tvrde da se povjesničari ne zapošljavaju samo u užoj struci jer tijekom studija dobivaju vrlo široko obrazovanje koje im omogućava veliku fleksibilnost na tržištu rada.

' Čini nam se da je takav stav predsjednice prema studiju povijesti (i arheologije) odraz šireg odnosa društva prema humanističkom obrazovanju. Dnevno svjedočimo naglašavanju važnosti STEM područja u kojem neki (pa tako i predsjednica) vide panaceju za sve društvene i gospodarske probleme, iako je jasno da u rješavanju takvih problema jednako važan doprinos moraju dati humanističke i društvene znanosti', smatraju povjesničari s Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Mišljenja su da nikakva dubinska reforma društva nije moguća bez ključnog doprinosa humanistike i razvijanja kritičkog mišljenja.

'U Hrvatskoj se danas kritičko mišljenje sustavno ograničava i potire. To se odnosi i na interpretacije povijesti koje su bitan sastavni dio u oblikovanju političke i društvene svijesti', stoji u priopćenju koje potpisuju Damir Agičić, Zrinka Blažević, Neven Budak, Ivo Goldstein, Borislav Grgin, Goran Hutinec, Tvrtko Jakovina, Hrvoje Klasić, Snježana Koren, Vjeran Kursar, Dea Marić, Zrinka Nikolić Jakus, Mario Strecha, Marko Šarić, Nataša Štefanec i Nikola Tomašegović.

  • +12
  • +9

Kolinda Grabar Kitarović u Osnovnoj školi Luka u Sesvetama

Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic/PIXSELL

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!