DUG DAN U SABORU

Izglasavanje amandmana na proračun: Redom se odbijaju, oporba prosvjeduje

30.11.2017 u 13:08

Bionic
Reading

Nešto poslije 11 sati započelo je izglasavanje amandmana na proračun za 2018. godinu. No, nakon svega 15-tak amandmana oporba je zatražila stanke kako bi prosvjedovala zbog odnosa Vlade prema zastupnicima

Svih prvih 15-tak amandmana vladajuća je većina redom odbijala. Tim amandmanima oporebeni su zastupnici tražili više sredstva za elementarne nepogode, vatrogastvo, poljoprivredu, prava manjina, a redom su tražili da se smanje sredstva za kupovinu vojnih zrakoplova te za SOA-u.

Odbijen je tako amandman Živog zida koji je tražio 20 milijuna kuna više za nacionalne manjine, a tražili su da se smanje sredstva za borbene avione.

'Smatramo da su u državnom proračunu osigurana sredstva dostatna za provedbu svih mjera zaštite prava nacionalnih manjina', poručio je ministar financija Zdravko Marić.

Nisu prošli ni amandmani SDP-ovaca Siniše Hajdaša Dončića i Marka Vešlingaja za dodatnih 80 milijuna kuna za elementarne nepogode, pri čemu bi se ti novci uzeli sa stavke za SOA-u,. 'To bi ugrozilo rad SOA-e', objasnio je Marić.

Nije prošao ni amandman SDP-ovca Domagoja Hajdukovića da se četiri milijuna kuna izdvoji za potporu Hrvatskom kazalištu u Pečuhu, te isto toliko za prijevozna sredstva za vatrogasce što bi se, predložio je, trebalo oduzeti uredima predsjednice i premijera. 'Imali smo prilike gledati heroje koji su se borili u strašnim prizorima, gdje su na požarišta išli u antiknim vozilima s antiknom opremom, imali situacije da su s fićom išli boriti se protiv vatrene stihije', rekoa je Hajduković.

Živi zid je tražio i 100 milijuna kuna više za jačanje konkurentnosti malog i srednjeg poduzetništva, opet sa stavke borbenih zrakoplova, no državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva Nataša Mikuš Žigman ocijenila je kako bi to ugrozilo sigurnost zračnog prostora.

  • +11
Sabor nastavio rad izjašnjavanjem o proračunu i amandmanima na proračun Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Na odbijanje amandmana brzo je reagirala oporba tražeći stanke.

'Žao mi je što smo morali tražiti stanku već nakon 12 amandmana. Tražili smo je kako bi upozorili na nedopustivo ponašanje članova vlade, odnosno predstavnice Ministarstva gospodarstva. Zamolio bih druge članove Vlade da se ne ponašaju na ovaj način. Predstavnica ministarstva gospodarstva niti na jedan od predloženih amandmana nije se očitovala o stavkama o kojima su tražili povećanje sredstva. I to ne iz bilo kojeg resora. Nije se očitovala niti najednu stavku u kojoj se tražilo povećanje u njenom resoru, dakle za gospodarstvo i investicije. Vaša je dužnost očitovati se o onome što zastupnici traže i zašto smatrate da su sredstva za to što traže dostatna. Zadaća vam je reći da imate dostatna sredstva za gospodarstvo, dužnost vam je reći ne damo novac za investicije, ne damo novac za gospodarstvo. Nemojte se skrivati iza aviona i SOA-e. Ako mislite da se ne treba smanjivati novac za avione, to je vase pravo, ali očitujete se. Jer ste inače mogli pozvati i ministra Krstičevića da kaže - kupujemo avione, točka. Molim vas da u nastavkuu rasprave budete iskreni, otvoreno recite nedamo dodatan novac i ovo što tražite je beskorisno i glupo, ali nemojte se skrivati', poručio je nakon stanke SDP-ov Peđa Grbin.

Tom stavu pridružio se i Mostov Tomislav Panenić koji je također upozorio da se  predstavnici Vlade moraju očitovati. 'Niti smo saznali zašto je odbijeno, niti objašnjenje zašto je povećano', rekao je Panenić.

Nakon stanki krenulo se opet s izglasavanjem amandmana, no već nakon nekoliko izglasanih Panenić je opet zatražio stanku. Šef sabora Jandroković odobrio je malo dužu stanku kako bi zastupnici odradili ručak.