KONAČNO!

Izglasana prva rezolucija protiv genitalnog sakaćenja žena

27.11.2012 u 13:19

Bionic
Reading

Opća skupština UN-a usvojila je u ponedjeljak svoju prvu rezoluciju kojom osuđuje genitalno sakaćenje žena, praksu osobito raširenu na sjeveroistoku Afrike koja pogađa do 140 milijuna žena u svijetu

Sakaćenja su ilegalna u dvadesetak afričkih zemalja, Europi, SAD-u i Kanadi, ali ta praksa još nikada nije bila osuđena na razini visokih instanci UN-a.

Više od 110 zemalja, među kojima pedesetak afričkih, podržalo je taj tekst kojim se traži od zemalja članica da upotpune kažnjive mjere obrazovnim i informativnim postupcima.

'Nećemo štedjeti napore da bismo postigli okončanje genitalnog sakaćenja žena u razdoblju jedne generacije. Danas je taj cilj bliži nego ikada', rekao je talijanski veleposlanik u UN-u Cesare Ragaglini, jedan od glavnih pobornika te inicijative.

On je rezoluciju nazvao vrlo moćnim instrumentom za istjerivanje tog običaja.

Prema Međunarodnoj organizaciji za migracije, ženska genitalna obrezivanja zahvaćaju između 100 i 140 milijuna djevojčica i žena u svijetu i običaj se proširio posljednjih godina i u zapadne zemlje zbog sve većeg vala migracija.

Genitalna sakaćanja žena podrazumijevaju svaku intervenciju, uključujući i odstranjivanje ili ozlijeđivanje vanjskih genitalnih organa žena, koja se provode iz kulturnih ili vjerskih razloga.