OPORBA NAPUSTILA SABOR

Izglasan Zakon o radu!

04.12.2009 u 09:41

Bionic
Reading

Unatoč tome što je oporba napustila sabornicu, vladajuća je većina s tankih 79 glasova i dva protiv uspjela odobriti izmjene Zakona o radu

Nakon prekjučerašnjeg izglasavanja amandmana na Zakon o radu, saborski zastupnici naknadno su prihvatili i onaj koji vraća zabranu rada za trudnice. U SDP-u koji je inzistirao na tom rješenju pohvalili su taj potez, no, kako je rekla Milanka Opačić, bili bi zadovoljniji da su prihvaćeni i drugi oporbeni amandmani. 'Ovo je alibi amandman koji je dobar za zadržavanje mira u koaliciji, ali nije dobar za radnike', poručila je Opačić.

Prolaz zakona uvelike je ovisio i glasovima manjinaca, koji su, podsjetimo, svoje glasove uvjetovali dodatnim konzultacijama. Među, za njih, spornim točkama našao se institut ugovora na određeno vrijeme, pri čemu im se svidjela SDP-ova ideja da se ugovor potpisuje na jednu, a ne na tri godine. Vlada tu ideju na kraju ipak nije prihvatila, no gospodarstveni ministar Đuro Popijač novinarima je nakon glasanja objasnio da do promjena ipak možda dođe.

'Na Vladi smo dogovorili da ćemo dati jednu inicijativu da se putem kolektivnog pregovaranja u javnom sektoru učini prvi korak. Kolektivnim pregovaranjem i kolektivnim ugovorima probat ćemo pomaknuti tu granicu od tri godine na neko drugo vrijeme koje će dogovoriti sindikati i poslodavci', pokušao je umiriti Popijač.

Ministar gospodarstva bio je zadovoljan saborskom podrškom, a najavio je i nastavak pregovora sa sindikatima oko daljnjih izmjena ZOR-a. 'Sve ono što su sada predlagale oporba i koalicija bit će sasvim sigurno predmet razgovora u sljedećem krugu. Ti su prijedlozi dobri i sve ono što je prihvatljivo i pridonosi boljim uvjetima na tržištu rada bit će razmatrano i ugrađeno', optimističan je Popijač.