SJEĆANJA JEDNOG PREMIJERA

'Izetbegović mi je šapnuo: Bosnu povjeravam Turskoj'

26.07.2012 u 11:52

Bionic
Reading

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan obavijestio je pokrajinske čelnike svoje Stranke pravde i razvoja (AKP) da je Alija Izetbegović, bivši predsjednik Bosne i Hercegovine, na samrti povjerio BiH na skrb i brigu Turskoj

'Bosna i Hercegovina povjerena je nama', rekao je Erdogan na srpanjskom sastanku sa stranačkim vođama. Tu tvrdnju potkrijepio je prisjećanjem na riječi koje mu je teško oboljeli Izetbegović, prvi predsjednik BiH, uputio sa samrtne postelje.

'On (Izetbegović) šapnuo mi je u uho ove riječi: 'Bosna (i Hercegovina) povjerena je vama (Turskoj)'', izvijestio je konzervativni turski list Today's Zaman.

'Ti krajevi su ono što je preostalo od Otomanskog Carstva’, rekao je Erdogan. Govoreći o 17. obljetnici masakra u Srebrenici, Erdogan je okupljene podsjetio da su BiH i Turska bratske zemlje, dodajući da će navedeno povjerenje predati bogu te nastaviti na različite načine doprinositi miru i prosperitetu BiH.

Alijin sin Bakir Izetbegović i Tajip Erdogan

Izetbegović je bio Bošnjak, ili bosanski musliman, političar koji 1990. postao prvi predsjednik BiH i bio na toj dužnosti do 1996, podsjeća Zaman. Umro je od srčane bolesti 2003. godine.

Opisujući Izetbegovića kao legendarnog heroja i zapovjednika, Erdogan se pomolio za njegov mirni počinak.

'Europske države bile su svjedoci masakra. Još uvijek nisu uhićene sve odgovorne osobe, a europske nacije postale su puki gledatelji', rekao je Erdogan.

Uz 17. obljetnicu srebreničkog masakra, tursko ministarstvo vanjskih poslova također se pridružilo oplakivanju 8.000 pobijenih Bošnjaka, osuđujući pokušaje da se umanji ili porekne genocid počinjen u stražnjem dvorištu Europe, piše Zaman.

Tursko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je i da bi međunarodna zajednica trebala izvući pouku iz događaja u Srebrenici, koji su bili rezultat ekstremnog nacionalizma i etničke mržnje, izražavajući uvjerenje Turske da će svijet poduzeti sve potrebne mjere kako bi spriječio slične događaje u budućnosti.