situacija sve teža

[FOTO/VIDEO] Alarmantno stanje u Gorskom kotaru: 'Četiri mjesta su potpuno odsječena. Ono što predstoji nizvodno bit će još gore'

16.09.2022 u 13:30

Bionic
Reading

Tijekom protekla 24 sata u pojedinim dijelovima Gorskog kotara pale su obilne oborine, pri čemu je najveća količina kiše, čak stotinu i dva milimetra, zabilježena na području naselja Crni Lug

20:42 Na području Petrinje, koje je poplavljeno zbog velikih oborina, stanje se djelomično smiruje i na terenu je šest timova vatrogasaca za poplave i tri Dobrovoljna vatrogasna društva ispumpavaju vodu, priopćeno je u petak navečer. U pripravnost su stavljena i druga dobrovoljna vatrogasna društva jer se noćas očekuju jače oborine, priopćeno je iz Hrvatske vatrogasne zajednice. >>> Cijeli članak <<<

19:56 Kupa na području Gorskog kotara prijeti izlijevanjem. Najgore je prošao čabarski kraj gdje mještanima voda izvire iz podova, već se izlila obližnja rijeka, a otvaraju se i klizišta. Kupska magistrala zatvorena je za sav promet jer je potpuno prekrivena vodom, ali i zbog odrona na cestama.

RTL-ova reporterka Maja Brkljača javila se iz Broda na Kupi gdje je razgovarala s predsjednikom Mjesnog odbora Brod na Kupi Davorinom Klobučarem.

'Stanje je katastrofalno. Od 1964. do danas nije bila tako velika voda. Prije tri dana osobno sam se kupao u rijeci, ali Kupa je postala sasvim drugačija i divlja. To je bujična i snažna rijeka koja se digla u zadnjih 8 sati čak četiri metra', kazao je Klobučar, dodajući da su potpuno odsječeni Gusti Laz, Grbajel, Guče selo i Kuželj. 'Do njih je nemoguće doći', kazao je.

Klobučar je kazao da je voda ušla u stambene prostore te da su štete nemjerljive: 'Voda prijeti Brodu na Kupi, postaje talac vode. Ono što tek predstoji nizvodno naseljima to će biti još gore. Alarmantno je stanje i treba biti maksimalno angažiran, moramo si svi pomoći. Svi su službi na nogama'.

18.35 Hrvatske vode oglasile su se priopćenjem o današnjem stanju na rijekama. 'U proteklih 24 sata pale su velike količine oborina na području sliva rijeke Kupe u gornjem toku (primjerice na postaji Crni Lug – NP Risnjak zabilježeno je 102 mm), što je dovelo do naglog porasta vodostaja rijeke Kupe u gornjem toku te su od jutros na dionicama Hrvatsko - Selo Kupa uvedene mjere izvanrednog stanja. Prema trenutno raspoloživim prognostičkim modelima, izraženiji porast vodostaja rijeke Kupe na području grada Karlovca očekuje se danas 16.9.2022. od podneva, s tendencijom dostizanja redovnih mjera obrane od poplava noćas oko ponoći te uz mogućnost uvođenja izvanrednih mjera tijekom sutrašnjeg dana 17.9.2022.

Ujedno se na području Sisačko-moslavačke županije, na lokacijama na kojima su u tijeku radovi sanacije šteta nastalih u potresu poduzimaju sve potrebne mjere kako u slučaju naglog porasta vodostaja rijeka Kupe i Save ne bi došlo do ugroze zaobalja na području gradova Petrinje i Siska.

I tijekom narednih 36 sati očekuje se oblačno s kišom, ponegdje i grmljavinom, lokalno uz moguće izraženije pljuskove te i nadalje postoji mogućnost pojave bujičnih i urbanih poplava u gotovo cijeloj zemlji. Od nedjelje 18.9.2022. očekuje se postupno razvedravanje i smirivanje vremenskih prilika', stoji u priopćenju.

  • +9
Izlila se rijeka Kupa Izvor: Cropix / Autor: Damir Skomrlj

18.00 Gradonačelnica Delnica Katarina Mihelčić na Facebooku je objavila kako vatrogasci ispumpavaju i rade na području Lučica, Crnog Luga i u Brodu. 'Danas na području Grada Delnica priroda pokazuje svoju ćud. Ugrožena su naselja uz Kupu, dio kuća je već pod vodom, padaline ne prestaju. Još samo 30 centimetra nedostaje da u Hrvatskom rijeka Kupa dostigne svoj maksimum i poplavi naselje. U Lučicama i Delnicama oborinska odvodnja je na izmaku snaga i jedva guta ove padaline. Operativne snage su na terenu, vatrogasci ispumpavaju i rade na području Lučica, Crnog Luga i u Brodu. Crveni križ, HGSS i ostale operativne službe su u pripravnosti. Svi smo na terenu i dajemo sve od sebe. Hvala svim dežurnim službama na svemu što čine. Sada još samo da se i nebo smiluje', napisala je.

Iznimno kišovito vrijeme je prouzročilo nagli rast vodostaja u gornjem toku rijeke Kupe, te su, prema informacijama s internetskih stranica „Hrvatskih voda", na nekim lokacijama proglašene izvanredne mjere zaštite od poplave. Voda se iz riječnog korita izlila na kolnik ceste Brod na Kupi - Hrvatsko gdje je nedaleko naselja Gašparci došlo do odrona, pa je spomenuta prometnica zatvorena za sav promet. U mjestu Kuželj voda je poplavila dvorišta i podrume nekoliko obiteljskih kuća.

'Rijeka Kupa je pokazala svoju napredvidivost, ona je bujična rijeka i prijeti naveliko naseljima u kupskoj dolini. Napravila je velike probleme u naselju Kuželj, a velikim dijelom je poplavljen i Brod na Kupi', rekao je predsjednik Mjesnog odbora Broda na Kupi Davorin Klobučar.

Kazao je da se rijeka Kupa u svega 5 do 6 sati digla za skoro četiri metra, prenosi N1.

Hrvatske vode proglasile su uzvodno na Kupi kod Osilnice izvanredno stanje jer je vodostaj u 16.50 dosegnuo 393 centimetra, tri više nego prije deset minuta. Iste mjere uvedene su za nizvodno na Kupi kod Sela Kupa.

U subotu tijekom dana u Karlovcu se očekuje ulazak u mjere obrane od poplava, a vrh vodnog vala moguć je u noći sa subote na nedjelju, upozorili su na twitteru iz Ravnateljstva civilne zaštite.

  • +20
Izvanredno stanje zbog vodostaja Kupe Izvor: Cropix / Autor: Damir Skomrlj

Na području Sisačko-moslavačke županije, na lokacijama na kojima su u tijeku radovi sanacije šteta nastalih u potresu poduzimaju sve potrebne mjere kako u slučaju naglog porasta vodostaja rijeka Kupe i Save ne bi došlo do ugroze zaobalja, izvijestili su iz Hrvatskih voda.

Situacija nije bajna ni na Savi. Organizatori Green river festa na zagrebačkom nasipu kod Hendrixovog mosta upozoreni su od strane Hrvatskih voda na moguće izlijevanje rijeke Save iz korita. Stoga su se odlučili evakuirati festival dok se vrijeme ne popravi.

  • +3
Evakuacija Green river festa Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Puhovski

U Hrvatskim vodama kažu da i nadalje postoji mogućnost pojave bujičnih i urbanih poplava u gotovo cijeloj zemlji jer se i u narednih 36 sati očekuje oblačno vrijeme s kišom, ponegdje i grmljavinom, lokalno uz moguće izraženije pljuskove. Postupno razvedravanje i smirivanje vremenskih prilika očekuje se od nedjelje, 18. rujna.

Grad Delnice na Facebooku je objavio fotografije srušenih stabala.

“Neprohodna je cesta od Razloškog okruga prema Razlogama zbog odrona i srušenog stabla. Gradska služba Grada Delnica za nerazvrstane ceste je na putu”, napisali su, a u slijedećoj objavi dodali:

“Ako su vam potrebne vreće pijeska za zaštitu od poplava, kontaktirajte broj 812-131 ili broj 207-093.”