BOSNA I HERCEGOVINA:

Izborno povjerenstvo potvrdilo izbore zastupnika za Dom naroda

FEDERACIJA BIH PARLAMENT

FEDERACIJA BIH PARLAMENT

Izvor: Pixsell / Autor: Zvonimir Čorić

Središnje izborno povjerenstvo (SIP) Bosne i Hercegovine potvrdilo je u utorak odluku o izboru hrvatskih i bošnjačkih zastupnika u Dom naroda parlamenta BiH čime je i službeno završen cjelokupni izborni proces započet još 3. listopada 2010. godine.

Sukladno zaključku SIP-a, u državni dom naroda su na temelju odluke Doma naroda parlamenta Federacije BiH donesene u ponedjeljak iz reda hrvatskog naroda izabrani kandidati HDZ BiH Dragan Čović i Borjana Krišto, kandidat HDZ 1990. Josip Merdžo, kandidat Socijaldemokratske partije BiH (SDP) Krunoslav Vrdoljak i kandidat Hrvatske stranke prava (HSP) Stjepan Krešić

Ovim su izborom dva HDZ-a dobila mogućnost kontrolirati postupak donošenja odluka odnosno prihvaćanja zakona u parlamentu BiH što bi moglo bitno utjecati na pregovore o sastavu vijeća ministara BiH odnosno na izgled buduće vladajuće većine u državi.

Klub bošnjačkih zastupnika u cijelosti čine kandidati iz SDP-a i Stranke demokratske akcije (SDP), stranaka koje su već u koaliciji na razini Fedreracije BiH, dok u klubu srpskih zastupnika koje je ranije izabrala Narodna skupština Republike Srpske tri od pet zastupničkih mjesta kontrolira Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika

Predsjedništvo BiH bi do kraja ovog tjedna trebalo predložiti mandatara za sastav vijeća ministara no još uvijek je neizvjesno iz koje će on stranke biti.

Političke stranke zastupljene u parlamentu BiH već danima vode neslužbene pregovore a lokalni mediji nagađaju kako se najvažniji razgovori odvijaju između lidera SDP-a Zlatka Lagumdžije i HDZ BiH Dragana Čovića te da oni pokušavaju usuglasiti raspodjelu ministarskih mjesta namijenjenih Hrvatima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi