PREDSJEDNIČKI ILI PARLAMENTARNI?

Izbori u Tunisu do polovine srpnja

25.02.2011 u 22:50

Bionic
Reading

Prijelazna vlada u Tunisu u petak je najavila održavanje 'izbora najkasnije do polovine srpnja', stoji u priopćenju vijeća ministara koje je objavila službena agencija TAP, no u njemu se ne precizira je li riječ o predsjedničkim ili parlamentarnim izborima

Vlada je razmotrila kakva je političko ozračje u zemlji te je zaključila da se konzultacije s političkim skupinama ne bi smjele održati nakon polovine ožujka i da bi izbori trebali biti održani najkasnije do polovine srpnja 2011., stoji u priopćenju.

Nakon svrgavanja s vlasti predsjednika Zine el Abidinea Ben Alija i nakon njegova bijega iz zemlje 14. siječnja, prijelazna vlada koju vodi bivši premijer Mohamed Ganuši, a čine je članovi bivše oporbe, obećala je da će se posvetiti pluralizmu i demokraciji te da će to pokazati organiziranjem prvih slobodnih izbora - predsjedničkih i parlamentarnih, u roku od šest mjeseci.

U srijedu je podtajnik za politička pitanja u State Departmentu William Burns podsjetio tunisku prijelaznu vladu kako 'treba organizirati slobodne i transparentne izbore u najkraćem roku'.