TAPKANJE U MJESTU

Izbori u BiH zabetonirali prevlast nacionalnih stranaka

03.10.2016 u 16:00

Bionic
Reading

Još jedni izbori u Bosni i Hercegovini (BiH) pokazali su apsolutnu nadmoć nacionalno orijentiranih stranaka i podjelu birača po nacionalnim linijama. Iako je šef izbornog povjerenstva Ahmet Šantić objavio da su izbori protekli potpuno regularno i bez posebnih poteškoća, to u BiH znači da su Srebrenicom tijekom izbornog dana odzvanjale četničke pjesme, navodno je bilo i pucanja, a u Stolcu je kandidat za načelnika Salmir Kaplan pretukao šefa izborne komisije

'Pobjeda nacionalnih stranka je neupitna', slaže se Senada Šelo Šabić s Instituta za razvoj i međunarodne odnose u Zagrebu s općim ocjenama o trijumfu nacionalista. U Republici Srpskoj opozicija je doslovno pometena, a u Federaciji BiH potvrđena je dominacija desne koalicije Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića i Saveza za bolju budućnost BiH (SBB) kontroverznog poduzetnika Fahrudina Radončića, gdje je SDA znatno snažniji. 'Socijaldemokratska partija (SDP) je postala regionalna stranka čija je potpora danas ograničena na područje Tuzlanskog kantona dok su svugdje drugdje izgubili pozicije', smatra Šelo Šabić.

Nakon pobjede na referendumu o Danu Republike Srpske Milorad Dodik je na lokalnim izborima povećao svoju moć, što mu je, mišljenja je znanstvenica s Instituta za razvoj i međunarodne odnose, i bio plan. Vladajući Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika je na ovim izborima proširio svoj utjecaj, osvojio je Banju Luku i Trebinje, a ušao i u područja oko Sarajeva te je oporbena Srpska demokratska stranka pobijedila u Istočnom Novom Sarajevu.

Bošnjaci izgubili Srebrenicu

Za Bošnjake je izuzetno težak gubitak Srebrenice, u kojoj su u ljeto 1995. godine snage bosanskih Srba počinile genocid nad muslimanskim stanovništvom. Jedino u Srebrenici sve srpske stranke su se ujedinile u zajedničku listu i podržale kandidata Mladena Grujičića za načelnika kako bi prekinuli vladavinu Ćamila Durakovića, predstavnika bošnjačke zajednice u tom gradu.

'Tenzije su bile jake, mediji su izvještavali o pucnjevima i prijetnjama, pjevale su se četničke pjesme. Policija je morala intervenirati kako bi zaustavila eskalaciju nasilja', kaže Šelo Šabić. Nakon što je postalo izvjesno da će Srbi dobiti načelnika u Srebrenici Dodik je već u nedjelju navečer slao pomirljive tonove da će se osigurati dostojanstveno obilježavanje obljetnice, kako on kaže, zločina jer ne priznaje da je riječ o genocidu. 'Zvučao je dosta pomirljivo', ocjenjuje Šelo Šabić koja, međutim, vjeruje da bi u mikro zajednici Srebrenice nakon ovih izbora moglo biti dosta problema i tenzija. Bit će važno, kaže, koliko će političke vođe smirivati situaciju i djelom. Tu bi ključnu ulogu mogla odigrati i Srbija, na tom području uključena u razvojne projekte.

Također se postavlja pitanje kako će se rezultati lokalnih izbora odraziti na funkcioniranje vertikalne vlasti u BiH jer na nacionalnoj razini u vlasti iz Republike Srpske djeluju stranke iz poraženog Saveza za promjene – Srpska demokratska stranka (SDS) i Partija demokratskog progresa (PDP). 'Dodik je i do sada pokušavao opstruirati vlast i dovodio je u šah mat pozicije kao i u situaciji s referendumom. Pitanje je kako će se sada postaviti - hoće li htjeti mijenjati državnu vlast ili će čekati opće izbore', navodi Šelo Šabić. Boji se da će suradnja oko EU upitnika na tom prvom koraku europskog puta BiH pokazati koliko su odnosi kompleksni.

U Mostaru dva ciklusa bez izbora

U Federaciji BiH i dalje neuralgična točka ostaje Mostar, u kojem ponovno nisu održani izbori jer se političke strane s bošnjačkim i hrvatskim predznakom ne mogu dogovoriti oko modela po kojem bi se održali. Šelo Šabić objašnjava da se u Mostaru isprepliće više razina interesa, lokalnih i nacionalnih.

'Tragično je da prolaze dva kruga izbora i da nema lokalne vlasti u Mostaru', naglašava. Pobjednici izbora u Federaciji BiH, SDA, SBB i HDZ, ponovno su upućeni jedni na druge: 'HDZ je dobio nekoliko načelničkih mjesta više i apsolutni je vladar u hrvatskom nacionalnom korpusu', napominje Šelo Šabić. Suradnju SDA, SBB-a i HDZ-a do sada su obilježavala previranja. 'Kako rezultati nisu puno drugačiji od onih nakon prošlih općih izbora, kada su SDA i HDZ formirali vlast i kasnije pozvali SBB da im se pridruži, i s obzirom na međusobno nepovjerenje, nakon ovoga bi se mogli konsolidirati i naći makar minimum zajedničkog interesa iako neće biti lako, a Mostar i Stolac su primjer', naglašava Šelo Šabić.

Generalno, nastavlja, dojam je nakon ovih izbora kao da su se utvrđivale pozicije nacionalnih stranaka koje imaju sve manje kapaciteta za konstruktivan dijalog, a nema spremnosti i hrabrosti da se uhvate u koštac s problemima koji muče građane, ne nude se rješenja i čini se da će ljudi i dalje odlaziti iz zemlje. 'Ne želim prizvati crne dane, ali te se tenzije mogu odraziti i na sigurnosnu situaciju u zemlji', poručila je Šelo Šabć.