INZKO:

'Izbori u BiH produbili nadu'

05.11.2010 u 18:43

Bionic
Reading

Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko izvjestit će Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda kako su listopadski izbori u BiH, nakon razdoblja stagnacije, probudili nadu i otvorili nove mogućnosti za tu zemlju, objavio je u petak Ured Visokog predastavnika (OHR) u Sarajevu

Kako se pojašnjava, Inzko će od narednog tjedna biti u New Yorku a 11. studenog će Vijeću sigurnosti UN predstaviti izvješće o trenutačnom stanju u BiH u kojemu će istaknuti kako je sada zadaća novoizabranih političara da tu zemlju vrate na put reformi.

OHR podsjeća kako je međunarodna zajednica nedavnim posjetima američke državne tajnice Hillary Clinton i predsjednika Europskog vijeća Hermana van Rompuyja Sarajevu jasno pokazala da BiH ponovo zauzima važno mjesto na međunarodnoj političkoj pozornici.

U izvješću koje se odnosi na razdoblje od 1. svibnja do 22. listopada vlastima BiH upućene su pohvale zbog mjera koje su poduzele kako bi se liberalizirao vizni režim sa Europskom unijom a konstatirano je i kako su opći izbori provedeni 3. listopada općenito promatrano protekli u fer i slobodnom ozračju.

'Izbori daju novu mogućnost političarima koji gledaju naprijed i koji su pripravni raditi zajedno uz koncentriranje na pomirbu i napredak', stoji u izvješću namijenjenom Vijeću sigurnosti UN.

U tom se dokumentu ipak upozorava kako je pred BiH još puno posla odnosno kako treba što prije uspostaviti vlast koja će načiniti program napretka zemlje na putu ka euroatlantskim integracijama i sučeljavanja s gospodarskim izazovima.

Kako je najavljeno, Inzko će tijekom boravka u SAD potaknuti i pitanje 'porasta retoričkih osporavanja suvereniteta i ustavnog poretka BiH te pravnih i političkih postupaka kojima se dovode u pitanje tijela vlasti na državnoj razini, njihove ovlasti i zakoni'.