DEMOKRACIJA PO AFRIČKI

Izbore u Gani bojkotira vladajuća stranka

02.01.2009 u 11:09

Bionic
Reading

Drugi krug predsjedničkih izbora u Gani počelo je u petak u Tainu, jedinoj izbornoj jedinici u kojoj glasovanje nije održano u nedjelju, unatoč bojkotu vladajuće stranke, a ti bi glasovi mogli biti odlučujući za ishod izbora

Nakon prebrojanih glasova iz 229 od 230 izbornih jedinica, John Atta Mills iz oporbenog Nacionalnog demokratskog kongresa (NDC) u neznatnom je vodstvu s 50,13 posto glasova, dok Nana Akufo-Addo iz Nove domoljubne stranke (NPP) ima 49,87 posto glasova.

Vladajuća NPP, koja je izgubila kontrolu nad parlamentom na izborima prošlog mjeseca, pokušala je odgoditi današnje glasovanje u Tainu zbog sigurnosnih razloga i priopćila je u četvrtak da neće sudjelovati u izborima.

Predsjednik izbornog povjerenstva Kwadwo Afari-Gyan rekao je u utorak kako će odluku o pobjedniku donijeti glasovanje u Tainu, u kojem "zbog okolnosti izvan naše kontrole" glasovanje nije održano u nedjelju.

"Rezultati su tako izjednačeni da ishod izbora u Tainu može utjecati na konačnog pobjednika, pa smo odlučili te izbore održati u petak, 2. siječnja, uz nadu da će nam omogućiti da odredimo pobjednika predsjedničkih izbora", rekao je Gyan.

U prvom krugu izbora, nakon kojeg nitko nije dobio dovoljan broj glasova za pobjedu, izbore u Tainu dobio je NDC.

Stotine vojnika i naoružanih policajaca raspoređene su u Tainu kako bi osigurali da ne dođe do izgreda.