BORBA ZA SOCIJALNA PRAVA

Izbjegli Srbi skupljaju potpise protiv ulaska Hrvatske u EU

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 17.02.2011 17:07
  • Objavljeno 17.02.2011 u 16:54
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Predstavnici izbjeglih Srba iz Hrvatske u Srbiji u četvrtak su u Beogradu najavili pokretanje inicijative da srbijanski parlament rezolucijom utvrdi da Hrvatska krši njihova ljudska prava.

Prijedlog rezolucije, kako je na tiskovnoj konferenciji najavio predsjednik Koalicije udruga izbjeglih Miodrag Linta, bit će upućen čelnicima zastupničkih klubova u srbijanskom parlamentu te od njih zatražena potpora rezoluciji.

Najavio je i da će 45 tisuća skupljenih potpisa za peticiju, cilj koje je spriječiti da Hrvatska postane članicom EU prije nego se ispune njihovi zahtjevi, biti fotokopirano u 20 primjeraka koji će biti upućeni srbijanskoj vladi i parlamentu, najvišim europskim tijelima, veleposlanstvima SAD-a, Rusije i Kine te da će prvi paket preslika biti uručen u petak srbijanskom predsjedniku Borisu Tadiću.

Za potporu peticiji skupljeno je 45 tisuća potpisa, a za inicijativu u parlamentu potrebno ih je najmanje 30 tisuća.
'Želimo da Narodna skupština zaključi da Hrvatska krši ljudska prava izbjeglih i prognanih Srba i građana Srbije koji su oštećeni u svojim pravima u Hrvatskoj', rekao je Linta, objašnjavajući svoj zahtjev.

Njegova udruga također, kako je rekao, želi da srbijanski parlament podupre peticiju izbjeglih i prognanih Srba iz Hrvatske te da od srbijanske vlade zatraži da u Bruxellesu i svim relevantnim središtima u međunarodnoj zajednici zatraži da ističe važnost poštivanja njihovih ljudskih prava.

Udruga rezolucijom želi postići i da srbijanski parlament zatraži od vlade da izradi polazište za, kako je rekao, sadržajne pregovore s hrvatskom vladom o pronalaženju trajna i sveobuhvatna rješenja pitanja izbjeglica.

'Gospodinu Tadiću već smo uputili molbu za potporu tijekom studenog, na žalost, do sada nismo dobili nikakav odgovor. Sada osnažujemo naš zahtjev sa 45 tisuća potpisa i pozivamo ga da podupre peticiju i našu akciju', istaknuo je.

Predstavnici izbjeglih Srba iz Hrvatske u Srbiji 15. prosinca 2010. počeli su prikupljati potpise za potporu peticiji cilj koje je spriječiti da Hrvatska postane članicom EU-a prije nego se trajno riješe otvorena pitanja izbjeglih Srba. Peticiju je sredinom listopada potpisalo 100 izbjegličkih i zavičajnih udruga okupljenih u Koaliciji udruga izbjeglih i Asocijaciji izbjegličkih udruga u Srbiji. Njome je zatraženo rješenje 12 otvorenih pitanja Srba iz Hrvatske, a njezini pokretači najavili su da će od EU-a zatražiti da ne dopusti zatvaranje 23. poglavlja u pregovorima s Hrvatskom, koje se odnosi na ljudska prava.

Među ostalim, izbjeglice traže povrat pokretnina i nekretnina, obnovu imovine uništene u ratu i, kako navode, 'terorističkim akcijama', naknadu za uništene, oštećene i nestale pokretnine i nekretnine, povrat oduzetih stanarskih prava ili pravičnu naknadu bez uvjetovanja i ograničenja.

Potpisnici također traže isplatu zaostalih mirovina i priznanje radnog staža, reviziju presuda za ratne zločine donesenih u odsutnosti okrivljenika te, kako se navodi, 'pošteno i ujednačeno procesuiranje ratnih zločina i prestanak etnički motiviranih suđenja'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi