ZELENI PROTIV VRHOVNIKA

'Izbacite lovačke trofeje Linićeva kuma iz muzeja!'

14.04.2014 u 15:08

  • +7

Preparirane životinje

Izvor: Društvene mreže / Autor: Aljoša Babić

Bionic
Reading

Predsjednik Zelene stranke Aljoša Babić apelira da se iz Muzeja lovstva, šumarstva i ribolova u Brodu na Kupi što prije maknu trofeji SDP-ova tajkuna Damira Vrhovnika. Nekadašnji direktor brodogradilišta Viktor Lenac i kum ministra financija Slavka Linića poklonio je muzeju preparirana tijela brutalno ubijenih divljih životinja

Građani Gorskog kotara svojim poreznim novcem plaćaju održavanje Muzeja lovstva, šumarstva i ribolova u Brodu na Kupi. Jedan cijeli kat toga muzeja, kaže nam predsjednik Zelene stranke Aljoša Babić, povećen je divljim životinjama koje nikada nisu imale prirodno stanište u Gorskom kotaru.

Žirafe, slonove, lavove, gazele, geparde i krokodile svojom je rukom ubio tajkun Damir Vrhovnik, inače SDP-ovac i kum ministra Linića. Kao da se ima čime pohvaliti, svoju jezivu zbirku prepariranih trofeja poklonio je muzeju koji svojim građanima naplaćuje ulaznicu 15 kuna. Aljoša Babić najavio je da će od nadležnih tijela tražiti da se ta zbirka ukloni iz muzeja.

Premda smatra da je ubijanje i prepariranje životinja strašna stvar, Babić se nije usudio ulaziti u osude Vrhovnikova hobija. 'Osobno nisam poklonik lova, ali nemam ništa protiv onih koji jesu za to, niti želim ulaziti u kontekst svih konotacija koji dolaze s Vrhovnikom... Ali muzej bi trebao prikazati život u Gorskom kotaru. Ove životinje ne spadaju u opis života toga područja, tako da mislim da bi se za to možda trebao naći drugi prostor.'

Babić se pita koliko su djeca koja posjećuju muzej šokirana tijelima brutalno ubijenih životinja. 'Toj zbirci ipak nije tamo mjesto', kaže Babić.

Damir Vrhovnik
, poznat i kao 'crveni tajkun', bio je direktor brodogradilišta Viktor Lenac sve dok to poduzeće nije završilo u stečaju. Bio je čak pod sumnjom da je skrivio pad brodogradilišta, ali to nije dokazano. Sjećamo ga se i kao predsjednika nadzornog odbora ACI-ja te kao prijatelja pokojnog šefa SDP-a Ivice Račana. Prvi SDP-ov premijer čak je ljetovao na Vrhovnikovoj jahti, no prije isteka premijerskog mandata Račan se odrekao njihova prijateljstva.

Kao i za korupciju osumnjičeni bivši šef Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević, Vrhovnik očito spada u skupinu ljudi koja ne vidi ništa loše u sportskom ubijanju životinja među kojima neke spadaju čak i u ugrožene vrste.