NOVO POGLAVLJE POVIJESTI

Izabran novi šef libijske prijelazne vlade

31.10.2011 u 19:49

Bionic
Reading

Članovi libijskog Nacionalog prijelaznog vijeća (NTC) izabrali su u ponedjeljak akademika iz Tripolija, Abdula al-Rahema al-Keeba, za novoga šefa prijelazne vlade, a glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen pozdravio je u ponedjeljak završetak vojne intervencije Sjevernoatlantskoga saveza koja je dovela do svrgnuća i smrti libijskoga čelnika Moamera Gadafija

'Krasno je biti u Libiji, u slobodnoj Libiji', rekao je Rasmussen na konferenciji za novinare u glavnome gradu Tripoliju. 'Mi smo vas zaštititli. Zajedno smo uspjeli. Libija je napokon slobodna, od Bengazija do Brege, od Misrate do zapadnih planina, sve do Tripolija', rekao je.

Rekao je da se ponosi ulogom koju je NATO odigrao u sedmomjesečnome ustanku protiv Gadafija u kojem je NATO sudjelovao zrakoplovima i brodovima.

'Večeras u ponoć završava jedno uspješno poglavlje NATO-ove povijesti. Već smo počeli pisati novo poglavlje libijske povijesti. Naši zapovjednici veoma su se trudili da ne naudimo ni vama ni vašim obiteljima', rekao je.

NATO će završiti svoju operaciju u Libiji u ponedjeljak u ponoć, sedam mjeseci nakon početka zračnih napada na snage Gadafijeva režima kako bi se 'zaštitili libijski civili'. Rasmussen je prošli tjedan rekao da je NATO-ova misija u Libiji 'jedna od najuspješnijih' u 62-godišnjoj povijesti tog vojnog saveza.

Izabran novi šef libijske prijelazne vlade

Članovi libijskog Nacionalog prijelaznog vijeća (NTC) izabrali su u ponedjeljak akademika iz Tripolija, Abdula al-Rahema al-Keeba, za novoga šefa prijelazne vlade.

Bivši premijer Mahmud Džibril ispunio je obećanje da će odstupiti nakon službenog proglašenja oslobođenja Libije, poslije smrti Moamera Gadafija u Sirtu.

Pedeset i dva člana NTC-a izabrali su premijera između pet kandidata, precizira agencija France presse.

U nedjelju je bilo deset kandidata, a pet ih se povuklo u ponedjeljak, među kojima i poptredsjednik NTC-a Abdel Hafez Goga.

NTC je obećao da će za osam mjeseci biti održani izbori za nacionalnu skupštinu koja će godinu dana pripremati novi ustav prije parlamentarnih izbora, najkasnije za godinu dana.