TURSKA

Iz vojne baze s nuklearnim projektilima nestala 42 helikoptera

17.07.2016 u 20:50

Bionic
Reading

Najmanje 42 turska borbena helikoptera su nestala u metežu nakon pokušaja vojnog udara koji je osujećen u noći s petka na subotu, javlja voditelj CNN Turk Serdar Tuncer

Među brojnim uhićenim u Turskoj nakon pokušaja državnog udara protiv predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana je i zapovjednik zrakoplovne baze Incirlik general Beklir Ercan Van s desetoricom svojih vojnika, uključujući jednog časnika.

Urotnici su tijekom vojnog udara koristili borbene helikoptere, a turska vlada tvrdi da ni u jednom trenutku u njihovim rukama nisu bili borbeni zrakoplovi.

Incirlik je zrakoplovna baza na jugu Turske kojom se uz turske i američke, koriste i britanske i snage Saudijske Arabije. U toj je bazi smješteno američko nuklearno oružje i iz te baze SAD je organizirao napade na Islamsku državu u Siriji, prenose turski mediji. Pentagon je priopćio u nedjelju da Turska ponovno otvara bazu u Incirliku za američke zrakoplove.

Naime, SAD u bazi Incirlik ima stacioniranih 90 projektila s nuklearnim bojevim glavama.

Sukobi snaga reda i pučista u jednoj zračnoj bazi u Turskoj

U nedjelju navečer izbili su sukobi između turskih snaga reda i vojnika pučista u jednoj zračnoj bazi u središtu Turske tijekom policijske operacije, rekao je jedna dužnosnik. Provladina tiskovna agencija Anadolu je izvijestila da je ta operacija završena i dodala da je sedam vojnika u pritvoru. 'Sukobi traju u zračnoj bazi Konya između snaga sigurnosti i pučista koji se opiru uhićenju', rekao je ranije neimenovani dužnosnik. Policajci su ispalili pucnjeve upozorenja u zračnoj luci Sabiha Gokcen, drugoj zračnoj luci Istanbula tijekom operacije privođenje drugih pučista, koji su se kasnije predali.



Podsjetimo, nakon neuspješnog pokušaja puča uhićeno je oko 6.000 ljudi, a 2.700 sudaca je otpušteno s dužnosti u subotu u nastojanju vlade da osigura vlast. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan obećao je u nedjelju nastavak čistki u državnim institucijama nakon neuspjelog pokušaja vojnog udara u zemlji u noći na subotu, dok je vojska objavila da je okončan pokušaj puča koji su pokrenuli 'izdajnici' i priopćila da će počinitelji biti oštro kažnjeni. Bio je i vrlo konkretan oko ponovnog vraćanja smrtne kazne. Erdogan je rekao da ne može biti odgađanja uporabe smrtne kazne nakon propalog pokušaja puča, dodajući da će o tome vlada razgovarati s oporbenim strankama.