ZLOČIN NA KAJZERICI

Ured pravobraniteljice za djecu poziva medije: Poštujte zakon i novinarski kodeks

02.08.2019 u 20:31

Bionic
Reading

Zamjenica pravobraniteljice za djecu Maja Gabelica Šupljika pozvala je medije da se pridržavaju zakona i novinarskog kodeksa prilikom izvještavanja o zločinu na Kajzerici

'Nažalost, gotovo u svakom slučaju stradanja djece o kojima su izvijestili mediji u protekloj godini pokazalo se da je u nas i dalje nedovoljno razvijena svijest o potrebi zaštite dostojanstva i privatnosti djece. Neki novinari i urednici ne poštuju ni osnovna zakonska ograničenja iz Zakona o elektroničkim medijima, ali ni Kodeks časti hrvatskih novinara', izjavila je Gabelica Šupljika za HRT.

Napominje da propisi izričito zabranjuju 'objavljivanje informacije kojom se otkriva identitet djeteta' koje je žrtva, počinitelj ili svjedok nasilja, kao i iznošenje pojedinosti iz djetetovih obiteljskih odnosa i privatnog života. To svakako podrazumijeva da se ne smije objaviti ni identitet, dakle ni ime ni fotografija roditelja bilo kojeg djeteta uključenog u slučajeve nasilja, a niti druge specifične podatke.

'Objavljivanje nepotvrđenih i neprovjerenih informacija o tragičnim slučajevima nanosi dodatnu štetu svima uključenima i članovima njihovih obitelji, a niz takvih objava bit će još godinama dostupan na internetu što osobito teško pogađa djecu koja su preživjela traumatične događaje', upozorava zamjenica pravobraniteljice za djecu.