MURTIĆ, DIMITRIJEVIĆ, IVANČIĆ...

Iz Sanaderovog doma odneseno 300-tinjak slika

28.12.2010 u 21:54

Bionic
Reading

Braco Dimitrijević, Dragica Cvek Jordan, Ljubo Ivančić, Marko Rašica, samo su neki od autora umjetnina u kolekciji Ive Sanadera vrijednoj navodno milijun eura

Povjesničar umjetnosti i galerist Damir Grubić na temelju snimki istražitelja koji su iznosili slike iz doma Sanaderovih u Kozarčevoj pokušao je detektirati o kojim je djelima riječ. Prepoznao je rad Brace Dimitrijevića, konceptualnog hrvatskog umjetnika svjetskog glasa. 'Čudi me da je Sanader sakupljao i suvremene autore. Na svjetskom tržištu njegovi radovi vrijede 20 tisuća eura, možda i više', rekao je Grubić.

Na snimci se vidi i slika za koju galerist kaže da je vjerojatno djelo Ede Murtića: 'Ako je to 'New York', riječ je o vrijednom djelu čija cijena doseže i 30-40 tisuća eura.' Ovršitelji su jučer iz Kozarčeve uzeli čak 300-tinjak umjetničkih slika. Sanaderova kolekcija glavna je tema u umjetničkim krugovima.

Ministar kulture na odlasku Božo Biškupić, inače Sanaderov kućni prijatelj, za HTV je rekao da on nije Ivu Sanadera savjetovao pri kupnji umjetnina. 'Nisam ga savjetovao niti ga trebao savjetovati. Pa njegova je supruga povjesničar umjetnosti i arheolog', rekao je Biškupić.

Umjetnine su pohranjene u deponiju Muzej suvremene umjetnosti. Istražitelji su u utorak pregledali i garažu Sanaderovih, no prema informacijama HTV-a tamo nisu ništa pronašli.

'Za takvu zbirku treba imati kapital ali i vrijeme'

Povjesničar umjetnosti i predsjednik Matice hrvatske Igor Zidić prije desetak je godina imao priliku vidjeti dio Sanaderove kolekcije umjetnina u Kozarčevoj. Kaže kako je vidio nekoliko dobrih djela te kako je bivši premijer bio susretljiv prilikom posudbe umjetnina za izložbe.

'Nije uobičajeno da netko ima takvu zbirku. Za to treba imati kapital i vrijeme, takve zbirke obično nastaju desetljećima', kaže Zidić i pojašnjava kako je profil kupaca umjetnina nekoć bio drugačiji nego danas. 'Nekoć su kolekcionari bili liječnici i magistri a danas umjetnine kupuju oni koji 'kupuju imena a ne vrijednost'.

Sliku Vlahe Bukovca koju je od Sanadera posudio za izložbu Zidić procjenjuje na 20 tisuća eura dok je njezina vrijednost u ratno doba bila oko sedam tisuća maraka.