TVRDE ODVJETNICI

Iz ruskog zatvora nestao vođa oporbe Aleksej Navaljni

11.12.2023 u 16:27

Bionic
Reading

Odvjetnici Alekseja Navaljnog objavili su u ponedjeljak da su izgubili kontakt sa zatvorenim ruskim oporbenim čelnikom, za kojeg se posljednje zna da je bio zatvoren u kaznenoj koloniji istočno od Moskve, a njegovo trenutno boravište nije poznato, javlja CNN.

Navaljni je u kolovozu osuđen na 19 godina zatvora, nakon što je proglašen krivim za stvaranje ekstremističke zajednice, financiranje ekstremističkih aktivnosti i brojna druga kaznena djela. U tom trenutku već je služio kaznu od 11 i pol godina u zatvoru s maksimalnim osiguranjem zbog prijevare i drugih optužbi koje poriče.

Pristaše Navaljnog tvrde da su njegovo uhićenje i zatvaranje politički motivirani pokušaj da se uguši njegova kritika ruskog predsjednika Vladimira Putina.

  • +19
Aleksej Navaljni na izricanju nove presude Izvor: Profimedia / Autor: Alexander NEMENOV / AFP

Odvjetnici su nekoliko puta pokušali dobiti pristup dvjema kaznenim kolonijama u blizini Moskve za koje se vjeruje da se nalazi Navaljni, koji je imao ozbiljne zdravstvene probleme, rekla je glasnogovornica Kira Jarmiš na mreži X u ponedjeljak. Obaviješteni su da se 47-godišnjak ne nalazi u kaznenim kolonijama IK-6 i IK-7, dodala je Jarmiš.

"U petak i tijekom današnjeg dana, ni IK-6 ni IK-7 nisu im odgovorili", objavio je Jarmiš, dodajući da se Navaljni smatra nestalim već šest dana. Navaljni je posljednji put viđen u kaznenoj koloniji IK-6 istočno od Moskve.

Aleksej Navaljni dugogodišnji je aktivist protiv vlasti Vladimira Putina, koji je nastupao kao čelnik stranke Rusija budućnosti. Njegov kanal imao je više od šest milijuna pretplatnika na YouTubeu, gdje je objavljivao različite materijale o korupciji u Rusiji.

U kolovozu 2020. pozlilo mu je te je hospitaliziran, a odatle evakuiran u Berlin, gdje je ustanovljeno da je otrovan nervnim otrovom novičokom. Sve njegove objave Putinov režim uporno demantira, a 2021. su ga strpali u zatvor.