DOBRE VIJESTI

Iz riječkoga KBC-a otpušta se posljednji pacijent izliječen od covida-19

11.05.2020 u 15:09

Bionic
Reading

Ravnatelj riječkoga Kliničkoga bolničkog centra (KBC) Davor Štimac izvijestio je u ponedjeljak da će se tijekom dana otpustiti posljednji pacijent koji se tu liječio zbog zaraze koronavirusom.

Davor Štimac rekao je na konferenciji za novinare Županijskog stožera Civilne zaštite da je taj pacijent jedan od onih koji su bili na respiratoru, a sad je izliječen te više neće biti pacijenata s koronavirusom u riječkome KBC-u, čime se normalizira rad Klinike za infektologiju.

Proteklog je tjedna dana u sklopu normalizacije rada KBC-a obavljeno oko 20.000 specijalističkih i dijagnostičkih pregleda, za što je iskorišteno oko 70 posto kapaciteta, rekao je.

Radilo se cijele radne dane do navečer i subotom pa se liste čekanja nisu znatno produljile, istaknuo je Štimac, dodajući kako očekuje da će se do kraja svibnja pregledati svi pacijenti koji protekla dva mjeseca nisu mogli obaviti dogovorene preglede.

U Primorsko-goranskoj županiji tijekom vikenda je otkriven jedan novozaraženi koronavirusom, nakon 18 dana bez novih slučajeva. Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije Vladimir Mićović istaknuo je da je sustav bio djelotvoran i u tom slučaju jer je muškarac stigao s kruzera, odmah otišao u samoizolaciju i ni s kim nije bio u kontaktu.

To je jedina osoba u samoizolaciji na području Primorko-goranske županije. Koronavirusom je zaraženo još 19 osoba i one su pod strogim epidemiološkim nadzorom, a izliječene su ukupno 52 osobe, rekao je.