#dobrepriče

Iz noćne smjene u policiji Kristijan Kuran oblači odijelo HGSS-a i odlazi pomagati unesrećenima

27.04.2020 u 13:05

Bionic
Reading

Policijska uprava splitsko-dalmatinska pohvalila se svojim pripadnikom koji, nakon završene smjene u policiji, odlazi na svoj drugi posao u Hrvatsku gorsku službu spašavanja te također pomaže ljudima. Riječ je o Kristijanu Kuranu, 39-godišnjem policajcu iz Policijske postaje Makarska

Kristijan Kuran radi u policiji od 2005., a pridruženi član HGSS-a je od 2015. godine. Nakon godinu dana 'stažiranja' 2016. upućen je na tečaj prve pomoći i prvi tehnički tečaj, čime je stekao uvjete za nošenje odore i punopravnog primanja u stanicu HGSS Dubrovnik - ispostava Neretva.

'Svi spašavatelji trude se sudjelovati u što više aktivnosti kako bi bili spremni za svaku situaciju koja se može dogoditi. Bavimo se ozbiljnim poslom od javnog značenja. Stoga se trudimo kroz vježbe, tečajeve, predavanja držati razinu spremnosti na nivou koji spašavanje života i zahtijeva. Svake godine organiziraju se vježbe iz stijenskog, speleo i zimskog spašavanja, na kojima provjeravamo razinu spremnosti i upoznajemo se s novitetima u području traganja i spašavanja. Trenutno sam licenciran za stijensko i speleo spašavanje, uz licencu Rescue 3 (spašavanje s divljih voda) i položeni osnovni tečaj prve pomoći koji je ujedno ulazni i prvi tečaj u HGSS-u', kaže Kuran, navodi se u priopćenju PU splitsko-dalmatinske.

Ovaj policajac sudjeluje i u svim aktivnostima stanice, edukacijama, potragama i akcijama spašavanja. U odnosu na rad u policiji, ispričao je, u ovim drugačijim i zahtjevnim vremenima kaže kako se promijenio način u postupanjima, obveznom nošenju zaštitne opreme, rukavica i maski, što u nekim situacijama otežava određena postupanja.

'Uz redovne zadaće iz domene policije, provodimo mjere u cilju sprječavanja širenja epidemije i očuvanja zdravlja, sukladno odlukama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske. Što se tiče HGSS-a, i dalje provodimo svoje redovne poslove, ali smo u početku epidemije zabilježili znatan porast akcija. Gotovo svakog dana imali smo po jednu akciju. Uz to smo pomagali policiji i drugim interventnim službama u provođenju mjera suzbijanja epidemije. Na našu veliku žalost, otkazani su svi sastanci, vježbe i tečajevi, no s obzirom na situaciju, moramo biti primjer i strpjeti se kao i svi građani', uspoređuje rad u policiji i HGSS-u.

Kristijan Kuran Izvor: Licencirane fotografije / Autor: PU splitsko-dalmatinska

U policiji, ispričao je, radi u ophodnji ili na kontrolnim punktovima te uz redovne zadaće koje obavljaju u patroli postupaju po dojavama o narušavanju javnog reda i mira, pri očevidu prometnih nesreća, kao i ostalih redovitih policijskih poslova. Provjeravaju i osobe kojima su određene mjere samoizolacije, kao i druge provjere vezane za epidemiju koronavirusa.

'Po završetku noćne smjene u policiji od 18 do 6 dođem kući, slijedi mali odmor, oblačim odoru HGSS-a i već oko 10 sati s kolegom znam obilaziti mjesta kako bismo upozorili građane na potrebu socijalne distance ili s Crvenim križem dostavljamo potrepštine najstarijima, koji su najugroženiji u trenutnoj situaciji, i po potrebi ostale zadaće koje se traže od nas', kaže Kuran o onome što radi nakon posla.

Iskustvo iz HGSS-a, kao i ono policijsko, priznaje, odlično se nadopunjuju, ali i dodaje kako je korisno crpiti znanje i iskustva iz obje službe.

'I jedna i druga služba često su obilježene stresnim situacijama, ponekad i pogibeljnima. Možda imaju i više sličnosti nego što se čini na prvi pogled. Obje službe su žurne i primarni cilj im je pomaganje građanima. Tako da se u dosta situacija preklapaju', iskreno će ovaj policajac i HGSS-ovac koji je do sada sudjelovao u potragama za nestalim osobama te je bio angažiran i u svojstvu policijskog službenika.

Kuran i aktivni je darivatelj krvi, član Kluba dobrovoljnih davatelja krvi PU splitsko-dalmatinske od 2009. Do sada je 35 puta darovao krv.

'Spašavatelji su volonteri, tako da nemamo striktno radno vrijeme. Dostupni smo 24 sata dnevno i ovisno o raspoloživosti javljamo se za aktivnosti i akcije. Poziv može stići u 7 ujutro, ali i u 2 poslije ponoći. Naravno da je nekad teško uskladiti posao i HGSS, ali i u jednom i u drugom zajednička crta je pomaganje ljudima. Ukoliko nisam na poslu, odazivam se na aktivnosti HGSS-a, još nisam oženjen pa sve te aktivnosti mogu uklopiti iako sam zbog toga većinom stalno odsutan od kuće. Netko godišnji odmor i slobodne dane koristi za odmor, a ja godišnji znam provesti na nekom na tečaja ili drugim aktivnostima. Tako sam 2017. godine sedam dana godišnjeg proveo ispod zemlje, u jamama, na tečaju speleo spašavanja', kaže Kuran.

'I kao član HGSS-a, u koordinaciji s policijom obilazimo mjesta kako bismo upozorili građane na potrebu socijalne distance i po potrebi ostale zadaće. S Crvenim križem smo dostavljali potrepštine najstarijima. Kolege iz Zagreba sudjelovali su i u sanaciji šteta od potresa. Na raspolaganju smo Stožeru za sve zadaće koje pred nas stave, naravno uz naše osnovne zadaće', ispričao je Kuran.