stanje na cestama

Iz HAC-a objasnili zašto se stvaraju višekilometarske kolone kod Lučkog

17.07.2023 u 15:05

Bionic
Reading

Od ranog jutra, kao i prošlog ponedjeljka, izrazito je jak promet prema moru, poručuju iz Hrvatskih autocesta. Trend odlaska na godišnji odmor više nije isključivo vezan za dane vikenda, što se uočilo u velikoj mjeri već i prošle godine

Od ove godine i ulaskom Republike Hrvatske u schengenski prostor odnosno ukidanjem granične kontrole na prijelazima s Republikom Slovenijom, dodatno je pojačan intenzitet prometa koji u Lučkom ulazi na autocestu A1, navode u priopćenju Hrvatskih autocesta (HAC).

Upravo zbog ovih trendova, Hrvatske autoceste su u lipnju u okvirima postojećih gabarita autoceste u zoni prilaza naplatnim kućicama, u smjeru prema moru, povećale broj traka s tri na četiri te je osiguran novi režim rada na samim naplatnim kućicama na način da je na svim naplatnim kućicama omogućen ulazak putem ENC uređaja.

Unatoč poboljšanju vođenja prometa prema naplatnoj postaji Lučko (u smjeru mora) u okviru postojećih gabarita, promet se nakon ove naplatne postaje prema Karlovcu vodi dvjema prometnim trakama. Na samu naplatnu postaju Lučko se u vršnim prometnim opterećenjima slijevaju vozila iz više smjerova (Bregana, Macelj, Goričan, Zagreb, Slavonija,..). Objašnjavaju u HAC-u kako se vozila iz osam prometnih traka slijevaju u dvije prometne odmah nakon prolaska naplatne postaje Lučko.

  • +11
Gužve u Lučkom Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

Propusna moć ove dvije trake nije dovoljna u vršnim satima propusti sva vozila u dolasku zbog čega se zapravo i stvara kolona. Isto tako, a ne manje važno, promet ovog vikenda veći je za osam posto u odnosu na isti vikend prošle rekordne turističke sezone.

Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar

Iz HAC-a apeliraju na korisnike da prije kretanja na put provjere stanje na cestama te prema dostupnim informacijama isplaniraju svoje putovanje, s ciljem da što jednostavnije stignu do svog odredišta.