NEMA NI CHURCHILLOVIH PISAMA

Iz britanskog nacionalnog arhiva nestalo 400 dokumenata

08.08.2016 u 15:11

Bionic
Reading

Britanski nacionalni arhiv u potrazi je za više od 400 deklasificiranih dokumenata britanske vlade koji su se izgubili u zadnje četiri godine, među njima nekih pisama Winstona Churchilla, te vladina dokumenta o vojnoj suradnji Velike Britanije s Izraelom, objavio je BBC

Britanski javni servis do otkrića je došao 'kopajući' po dokumentima koji su prema zakonu iz 2000. godine dostupni javnosti i istraživačima, u sjedištu nacionalnog arhiva u Kewu, na rubu Londona.

Iz arhiva, kako je otkrio BBC, je u zadnje 4 godine nestalo barem 6 dokumenata Foreign Officea, te 40 spisa nastalih u ministarstvu unutarnjih poslova, ali i neki dokumenti iz kabineta britanskih vlada.


Među zanimljivijima je i dokument iz 1979. godine koji nosi naslov 'Vojna i nuklearna suradnja s Izraelom: izraelsko nuklearno naoružavanje', pisan kao reakcija na sumnje koji je u vezi s izraelskim nuklearnim programom u rezoluciji o kontroli nad nuklearnim naoružanjem godinu dana ranije izrazio UN.

Laburistički zastupnik u parlamentu Tristram Hunt, drugi čovjek međustranačkog povjerenstva koje kontrolira rad arhiva, kazao je kako je nestanak spomenutih dokumenata zabrinjavajući, ali da je uvjeren kako će se zagubljeni dokumenti, kap u moru od preko 11 milijuna sličnih koji se nalaze u nacionalnom arhivu, pronaći kako bi se sačuvali za povijest i istraživače.

Među zagubljenim dokumentima je i dio korespondencije nekadašnjeg britanskog premijera Winstona Churchilla koji je zemlju vodio u Drugom svjetskom ratu, na primjer pismo iz 1947. godine u kojemu je izložio svoje viđenje ratnih događaja, u pripremi za pisanje svojih memoara koji su mu 1953. godine donijeli i Nobelovu nagradu za književnost.